Hlavní obsah

V Ženevě se snaží vzkřísit jednání o míru v Sýrii

Ženeva

Nový pokus o dialog mezi válčícími stranami v Sýrii zahajuje zvláštní vyslanec OSN Staffan de Mistura, který se v úterý v Ženevě za účasti tureckých a íránských diplomatů sejde se zástupci syrské vlády a některých povstaleckých skupin.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Lidé ve zničeném Halabu (Aleppu)

Článek

Na rozdíl od dvou dřívějších konferencí Ženeva I a Ženeva II z června 2012 a ledna 2014, které skončily bezúspěšně, mají nynější schůzky menší cíle a spíše než za vyjednávání jsou označovány za konzultace, uvedla stanice BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Neočekáváme žádná velká prohlášení ani konečná komuniké, která všichni podepíší,“ potvrdil mluvčí OSN Ahmad Fawzi.

De Mistura uvedl, že se chce pokusit o vytýčení možných výchozích pozic pro vyjednávání. Očekává, že konzultace potrvají nejméně šest týdnů.

Ještě před jejich začátkem se ale vymezily některé syrské opoziční skupiny, kterým se nelíbí účast Íránců na schůzkách. Naznačují také, že de Mistura má blízko k syrské vládě, kterou Írán podporuje.

Ženevských jednání se neúčastní radikálové z Islámského státu a Fronty an-Nusra, kteří ovládají rozsáhlé oblasti v Sýrii.

Válečné zločiny obou stran

Válka v Sýrii trvá čtyři roky a o život v ní přišlo více než 220 000 lidí. Organizace Amnesty International v úterý znovu obvinila znesvářené strany z páchání válečných zločinů. Ve městě Halab (Aleppo) je podle ní páchají jak síly prezidenta Bašára Asada, tak různých povstaleckých skupin.

Improvizovaně vyráběné barelové bomby shazované na město vládním letectvem zasahují obytné domy civilistů, nemocnice, mešity i školy. Stejnou zkázu rozsévají podomácku vyráběné rakety povstalců. Zpráva nazvaná „Všude přítomná smrt: Válečné zločiny a porušování lidských práv v Halabu“, zmiňuje také nesčetné případy mučení, únosů a svévolného věznění.

Syrská vláda používání barelových bomb popírá.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Sýrie používá otravné plyny, tvrdí HRW

Syrská armáda plnila barelové bomby i jedovatými plyny. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s odvoláním na svědky březnových...

Výběr článků

Načítám