Hlavní obsah

V Turecku pokračují čistky po puči, zapojeny do něj byly posádky 70 procent lodí

– Ankara

Turecká prokuratura vydala kvůli vyšetřování loňského pokusu o převrat zatykače na 243 členů armády, uvedla ve středu turecká agentura Anadolu. V úterý uvedl list Hürriyet s odvoláním na prokuraturu uvedl, že do neúspěšného převratu bylo zapojeno 70 procent lodí tureckého námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Turecká fregata třídy Yavuz TCG Turgutreis

Článek

Na 243 lidí byl vydán zatykač jen kvůli tomu, že používali aplikace Bylock. Tu podle vyšetřovatelů používali příznivci duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje zorganizování puče, i když on sám to popírá.

Prokuratura, která stíhá 72 příslušníků námořnictva obviněných z podílu na pokusu o puč, uvedla, že do neúspěšného převratu bylo zapojeno celkem 29 velkých lodí tureckého námořnictva, tedy 70 procent

Stíhaným hrozí doživotí

Podle prokuratury byly posádky 29 lodí na námořních základnách Gölcük, Aksaz, Mersin, Istanbul, Karadeniz Ereğlisi a Foça mobilizovány 15. července ve 21 hodin, tedy dvacet minut před vydáním prvních zpráv o puči.

Podle svědectví, které prokuratura předala soudu pro závažné trestné činy v Ankaře, dvě lodě — TCG Yavuz a TCG Kemalreir — použily během pokusu o puč zbraně. Posádka druhé jmenované lodě vypálila tři dělostřelecké granáty 16. července ráno v 5:51, o zbraních, které použila TCG Yavuz, zdroje mlčí.

Ze 72 stíhaných lidí je jich 71 stíháno pro pokus změnit ústavní pořádek a odstavit parlament a vládu, za což hrozí doživotní trest.

Ochromené letectvo

Zatím není jasné, jaké dopady budou mít tyto kroky na námořnictvo, čistky však částečně ochromily letectvo, které je považováno za hlavní sílu zapojenou do puče.

Mimo službu bylo postaveno 350 pilotů. Mnozí byli zatčeni, nyní připadá v Turecku na jedno letadlo průměrně 0,8 pilota, před pučem to bylo 1,15 pilota na letadlo. Zrušeny byly tři perutě vybavené bojovými letadly F-16, jejich stroje byly předány jiným jednotkám. [celá zpráva]

Základna Akinci, kde byly tyto jednotky dislokovány, má být zrušena. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám