Hlavní obsah

V Sýrii žádní „dobří hoši“ neexistují, píše Independent

Právo, mcm

Ruské letectvo v Sýrii vlétlo přímo do vzdušného prostoru západní fantazie. Sborové zděšení, které doprovází kruté ruské letecké údery, překročilo hranici zdravého rozumu. Tak zhodnotil reakce na ruský zásah britský list The Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský nálet na povstalecký sklad zbraní v HalabuVideo: Reuters

 
Článek

Jeho komentátor Robert Fisk podotkl: „Rusové, jak jsme nyní informováni, bombardují ‚umírněné‘ v Sýrii – ty ‚umírněné‘, o nichž i Američané před dvěma měsíci říkali, že již neexistují.“

Umírnění se zhroutili

Tito muži byli původně vojenskými přeběhlíky k Syrské svobodné armádě (FSA), které USA a evropské země považovaly za možnou prozápadní sílu, již lze použít proti syrské vládní armádě. Ale FSA se rozpadla a „umírnění“ přeběhli znovu – tentokrát k islamistické an-Nusře nebo k IS, přičemž prodávají své (to jest Američany dodané) zbraně tomu, kdo dá nejvíce, nebo se jen tiše – a moudře – stahují na venkov, kde udržují pár roztroušených kontrolních bodů.

Washington přiznal jejich zmizení, naříkal nad jejich osudem, a dospěl k závěru, že jsou potřební „noví umírnění“. Přesvědčil CIA, aby vyzbrojila a vycvičila 70 bojovníků a letos v létě je poslala přes turecké hranice bojovat – načež všechny až na deset mužů zajala an-Nusra a alespoň dva z nich popravila.

Foto: Qasioun News, ČTK/AP

Následky ruského náletu ve vesnici Dár al-Asafír u Damašku

„Jsou to pouhé dva týdny, co jsem osobně slyšel, jak jeden z nejvyšších amerických důstojníků, kteří působili v Iráku, bývalé č. 2 Davida Petraea v Bagdádu, oznamuje, že ‚umírnění‘ se už dávno zhroutili,“ podtrhl Fisk.

Ale během pár hodin po zahájení ruských leteckých útoků minulý týden vzkřísily podle něj Washington, New York Times, CNN, BBC a snad všechny noviny v západním světě tyhle duchy a tvrdí, že Rusové bombardují statečné „umírněné“, kteří bojují proti Bašárově armádě, tedy tytéž „umírněné“, kteří – podle stejného příběhu od týchž zdrojů o pár týdnů dříve – již nejsou. A nejlepší komentátoři a experti, což je vždy riskantní fráze, se k téhle notě připojili, píše Fisk.

Putin si v Sýrii vyřizuje vlastní účty

Takže pár drsných faktů. Syrská armáda vypracovala seznamy operačních cílů pro ruské letectvo. A také Vladimir Putin má své nepřátele v Sýrii. První údery, které zdaleka nebyly zaměřeny na „umírněné“, jež USA už dávno odepsaly, cílily na řadu turkmenských vesnic na nejzazším severozápadě Sýrie, které jsou už řadu měsíců obsazeny stovkami čečenských bojovníků – týchž Čečenců, které se Putin snažil zlikvidovat v samotném Čečensku. Tito Čečenci loni napadli a zničili strategickou vojenskou pozici na kótě 451 severně od Látákie. Není divu, že je Bašárova armáda dala na seznam cílů.

Další údery nebyly zaměřeny na IS, ale na síly islamistické Džajš aš-Šams v téže oblasti. V prvních 24 hodinách však padaly ruské bomby i na zásobovací linie IS vedoucí přes hory nad Palmýrou. Rusové konkrétně zaútočili na pouštní silnici v okolí města Salamia – tuto trasu použily sebevražedné konvoje IS, aby v květnu porazily syrské jednotky v Palmýře. Bombardovali také oblasti u Hasaky a kolem letecké základny v Rakce, kterou drží IS a kde během loňska bojovali syrští vojáci s islamisty (a byli povražděni, když se vzdali).

V moři zločinů jsou civilisté ukradení všem

Ruské pozemní síly jsou v Sýrii proto, aby chránily své základny. Jsou to symbolické síly – představa, že tam jsou, aby bojovaly proti IS, je lež. Rusové mají v úmyslu nechat syrské jednotky, aby umíraly za ně. Ne, v syrské válce nejsou žádní dobří a špatní chlapíci. Rusové nedbají na to, že zabíjejí nevinné, o nic víc než syrská armáda nebo NATO. Jakýkoliv film o syrské válce by se měl jmenovat „Moře válečných zločinů“.

„Přestaňme však proboha s fantazírováním. Před pár dny nám mluvčí Bílého domu dokonce tvrdil, že ruské bombardování vrhá umírněné elementy… do rukou extremistů. Kdo píše tuhle fikci? Samozřejmě že ‚umírněné elementy‘…,“ uzavřel Fisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám