Hlavní obsah

Zemřela sekretářka z továrny Oskara Schindlera

Jeruzalém

V Izraeli ve věku 107 let zemřela Mimi Reinhardová, sekretářka Oskara Schindlera, který během druhé světové války zachránil ve své továrně stovky Židů. Reinhardová sepsala na stroji seznam židovských dělníků, které podnikatel uchránil před vyhlazením nacistickým Německem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mimi Reinhardová na záběrech z roku 2007Video: Reuters

 
Článek

Reinhardová zemřela v pátek a pohřbena byla v neděli ve městě Herzlija nedaleko Tel Avivu, potvrdil její syn Saša Weitman.

Foto: Profimedia.cz

Mimi Reinhardová

Narodila se v roce 1915 jako Carmen Koppelová ve Vídni a před druhou světovou válkou se přestěhovala do Krakova. Po obsazení Polska žila v krakovském ghettu a roku 1942 byla převezena do pracovního koncentračního tábora Krakov-Plaszów.

Byl to velmi okouzlující muž, velmi společenský. Nechoval se k nám jako ke spodině
Mimi Reinhardová, sekretářka Oskara Schindlera

Vzhledem k tomu, že uměla těsnopis, pracovala v tamní kanceláři. Po dvou letech dostala příkaz napsat seznam Židů, kteří měli být přesunuti do Schindlerovy továrny na munici.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Fotografie Mimi Reinhardové v době jejího mládí

„Nevěděla jsem, že seznam je tak důležitá věc. Dostala jsem soupis těch, kdo už u Schindlera pracovali v Krakově. Tato jména jsem napsala,“ řekla v roce 2008 v rozhovoru pro památník Jad Vašem. Na seznam později připojila své jméno a jména dvou přátel.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Mimi Reinhardová na záběrech z roku 2007

V Schindlerově továrně, která stála v Brněnci na Svitavsku, pracovala v kanceláři a zůstala tam až do konce války. Se Schindlerem měla ale minimální osobní kontakt.

„Byl to velmi okouzlující muž, velmi společenský. Nechoval se k nám jako ke spodině,“ vzpomínala. Po válce odešla do Spojených států, kde žila až do roku 2007, kdy odešla ve věku 92 let do Izraele. Tam se podle svého syna „stala jakousi celebritou“ kvůli popularitě filmu Schindlerův seznam, což podle něj „napumpovalo dalších 15 let do jejího života“.

Reklama

Výběr článků

Načítám