Hlavní obsah

V Izraeli přibývá nakažených. Třetí dávku vakcíny zvažují dávat i lidem nad 45 let

Jeruzalém

Kvůli nárůstu počtu nově nakažených koronavirem zvažuje Izrael, že by se třetí dávka vakcíny proti covidu-19 dávala i lidem mezi 45 a 60 lety a nejen těm nad šedesát. Premiér Naftali Bennett v úterý uvedl, že 90 procent nových případů připadá na lidi, jimž je přes 50 let, uvedl list The Financial Times.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Očkování třetí dávkou Pfizeru v Tel Avivu

Článek

Podle televizního kanálu 13 už premiér rozhodl, že se třetí dávka bude dávat i lidem nad 45 let, list Ha´arec ovšem uvádí, že se o rozšíření skupiny, které by se podávala i třetí dávka, teprve uvažuje. Jedná o tom ministerstvo zdravotnictví a jeho poradní týmy. Někteří experti jsou ale proti.

Důvodem pro tento krok je rostoucí počet nových případů nákazy, který v pondělí přesáhl hranici 6000. Podle Bennetta 90 procent nových nákaz aktuálně připadá na lidi nad 50 let. „Žádám každého izraelského občana nad 50 let, aby byl v následujících týdnech velmi opatrný,“ řekl premiér.

Úvahy o dalším lockdownu

Profesor Salman Zarka, který má v Izraeli na starosti boj s koronavirem, řekl, že se čtvrtému lockdownu v zemi lze vyhnout jen tak, že se půjdou očkovat všichni, kteří mohou a ještě to neudělali. Přesto někteří experti varují, že lockdown bude nevyhnutelný, mají-li se snížit počty nově nakažených.

V úterý v Izraeli odhalili 5755 nových případů nákazy, když bylo pozitivních 4,59 procenta testů, výsledky však nejsou ještě konečné, protože ne všechny testy byly vyhodnoceny. V pondělí byl zaznamenáno 6580 případů.

Nad Izraelem visí přízrak dalších covidových omezení

Koronavirus

V devítimilionové zemi zemřelo od začátku epidemie 6500 nakažených. V nemocnicích je nyní hospitalizováno 650 lidí, z toho 390 ve vážném stavu. Z těchto 390 je 240 plně očkovaných, 150 případů připadá na neočkované.

Ochrana klesá, třetí dávka ji zvyšuje 

Nárůst podílu očkovaných je pochopitelný. V Izraeli je naočkováno přes 62 procent celkové populace a 80 procent těch, kteří vakcínu mohou dostat, přičemž prioritně byli očkováni starší lidé. Účinnost vakcíny ale postupně klesá.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve třetí červencové dekádě uvedlo, že před nákazou nyní vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech chrání z 39 procent, před propuknutím vážného průběhu ale z 91 procent a před hospitalizací z 88 procent. Proto se začala podávat třetí posilující dávka lidem nad 60 let a zdravotníkům, kteří dostali druhou dávku před více než pěti měsíci. Podle ministerstva dostalo třetí dávku už 578 000 lidí.

Koronavirus v USA útočí jako v zimě. Zdravotnictví je na bodu zlomu

Koronavirus

Studie izraelské zdravotní organizace Beilinson uvádí, že u pacientů s transplantacemi třetí dávka zdvojnásobila hladinu protilátek. Má ji však zvyšovat i obecně, ukazují předběžná data podle profesora Gabriela Barbaše, který působil na ministerstvu zdravotnictví. Podle něj by mělo ministerstvo doporučit podání třetí dávky všem na 40 let.

Nová studie ukazuje, že vážný průběh nemoci je šestkrát pravděpodobnější u nenaočkovaných starších lidí oproti těm očkovaným.

Izraelské ministerstvo školství ale varuje, že po zahájení školního roku by se mohla nemoc šířit naopak mezi školáky, přičemž každý den by se jich mohlo nakazit až 5000. Nově by se měly zdarma testovat děti mezi 3 až 12 lety. Naopak u dětí nad 12 let by byly testy za peníze, jestliže by nebyly očkované. Děti pod 12 let zatím nelze očkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám