Hlavní obsah

V Iráku zabila sebevražedná atentátnice 15 lidí

Novinky, BBC, Virginia Daily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Sebevražedná atentátnice zabila v úterý ve městě Muktadíja ležícím severovýchodně od Bagdádu nejméně 15 lidí. Dalších dvacet osob bylo zraněno. Žena nálož odpálila mezi 200 uchazeči o práci u policie.

Článek

Nejméně pět osob zabila v Bagdádu exploze auta naloženého výbušninami.

Americká helikoptéra byla v úterý zasažena v Bagdádu v oblasti, z níž byly hlášeny boje. Americké velitelství k případu oznámilo, že se stroji podařilo doletět na základnu a nezřítit se.

"Měli jsme mimořádnou událost. Vrtulník zasáhla palba ručních zbraní, ale bezpečně se vrátil na základnu. Pilot měl stroj stále pod kontrolou. Šetříme podrobnosti," uvedla podplukovnice Josslyn Aberleová.

Vrtulník zřejmě zasahoval v oblasti, kde propukly nové střety a o níž se předpokládalo, že už byla vyčištěna. USA už v Iráku ztratily na 50 vrtulníků, které sestřelili vzbouřenci.  

Ztráty Američanů rostou

V pondělí Spojené státy ztratily v Iráku další tři vojáky, které zabila nastražená nálož na jihovýchodě hlavního města, kde patrolovali. Dalšího vojáka zranila. V pondělí také zahynul v bojích jeden americký voják v provincii Anbár.

Kvůli probíhajícím bojům a nepokojům v pondělí Pentagon zveřejnil plán na prodloužení služby v Iráku o 120 dní, které by se týkalo 15 000 vojáků z pěti brigád. V Iráku je nyní asi 145 000 amerických vojáků. Na možné vyslání do Iráku se má také připravit 13 000 rezervistů z Národních gard. Někteří mohou být v Iráku nasazeni už podruhé.

USA zatím nezveřejnily plán odchodu. Proti přítomnosti amerických vojáků v pondělí protestovali šíitští příznivci radiklálního duchovního Muktady Sadra [celá zpráva]

Irácký premiér Núrí Málikí v úterý podpořil stanovisko Washingtonu. Irák podle něj nepotřebuje časový plán ke stažení amerických vojáků. O době odchodu zahraničních jednotek rozhodne připravenost iráckých bezpečnostních sil. "Pracujeme na tom tak rychle, jak to jde. Záleží na tom, kdy budeme schopni převzít odpovědnost za bezpečnostní úkoly," prohlásil Málikí pří návštěvě Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám