Hlavní obsah

U Damašku propukly boje, ohrožují syrské příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Kyjev
Aktualizováno

Příměří v Sýrii ohrozily páteční boje u Damašku. Podle syrské státní agentury SANA ostřelovali vzbouřenci obytnou čtvrť Kabún. Palba zranila tři civilisty a způsobila materiální škody. Vzbouřenci se pokoušejí prorazit do města z předměstí Džúbar.

Foto: Alaa Al-faqir, Reuters

Dým stoupá z ostřelovaného města Džabata al-Chasab.

Článek

„Syrská armáda se snaží zastavit útok ozbrojených skupin, které se pokusily dostat do hlavního města přes Džúbar. Vede to k intenzivnímu boji a k raketové palbě,” citovala AFP nejmenovaný vojenský zdroj.

Podle policejního velitelství v Damašku vystřelili vzbouřenci šest raket. Nebylo upřesněno, jaká skupina útočila, zda jde o tzv. umírněné vzbouřence, nebo islámské radikály.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že je Moskva připravena využít svého vlivu na syrskou armádu a přimět ji, aby příměří dodržovala. Rusko ale očekává, že totéž učiní Spojené státy, které chrání část syrské opozice.

Střet může ohrozit aktuální příměří. Pokud by vydrželo sedm dní, Američané a Rusové by mohli začít se společnými  útoky proti radikálům z Islámského státu a bývalé Fronty an-Nusra.

Francie chce podrobnosti

Dohoda o příměří, která zahrnuje i společné útoky, nebyla na přání Američanů zveřejněna. Francie to požaduje, bez toho nemůže dohodu podpořit. Bojí se, že mohou být zasaženy i umírněné vzbouřenecké skupiny.

„Dohoda s Američany, jejíž detaily neznáme, zabezpečuje, že Rusové a Američané mohou prověřovat na mapě jedno místo za druhým, kde jsou teroristé, které potřebujeme zasáhnout. Ale bude-li tam nejasnost, je tu riziko, že bude zasažena umírněná opozice,“ řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Ayrault si stěžuje, že Rusové nyní podnikají jednostranné útoky a bombardují Islámský stát a An-Nusru, tato praxe podle něj nemůže nadále pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám