Hlavní obsah

Turecko už dostává ruské antirakety S-400 a vzkazuje Američanům, že si stíhačky koupí jinde

– Ankara

Turecko neustoupilo americkému nátlaku a pořídí si ruský systém protivzdušné obrany S-400, byť kvůli tomu nemusí dostat americké bojové letouny páté generace F-35. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí oznámil, že se ruský systém už dodává. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu v úterý dodal, že pokud Turecko nedostane americké F-35, mohlo by si stíhačky pořídit jinde.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Lockheed Martin F-35

Článek

„Dohoda o S-400 je hotová, dnes jsme ve fázi dodávání,“ řekl v pondělí při návratu z Moskvy podle tureckého listu Hürriyet turecký prezident s tím, že vše probíhá podle plánu. Dodal, že o dodávkách Turecko informovalo i další země: „Jak víte, tato otázka není omezena jen na Turecko, je to téma na celém světě. Řekli jsme jim, že všechno je připravené.“

Kvůli nákupu systému S-400 odmítly Spojené státy předat Turecku objednané bojové letouny páté generace Lockheed Martin F-35 Lightning II. [celá zpráva] Minulý týden sice Lockheed předal Turkům další dva stroje určené pro výcvik tureckých pilotů v USA, ale žádný zatím nesmí přelétnout do Turecka. Pak se dokonce objevily neověřené zprávy, že byla zrušena turecká účast na programu F-35, do něhož Ankara už vložila přes miliardu dolarů, které Erdogan nepotvrdil. Podle něj žádný problém není. Zdůraznil, že NATO, jehož je Turecko členem, se staví k dodávkám F-35 odlišně od USA.

„Když tak je koupíme jinde”

Že je dodávka v ohrožení, však plyne z úterního vyjádření tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlua: „Jestliže se F-35 nedodají, budu postaven do situace, že budu muset koupit potřebná letadla někde jinde.“

Podle agentury AP nenaznačil, kde by si je Turecko opatřilo. Bojové letouny páté generace mají v operační službě jen Spojené státy, jde o typy F-22 Raptor a F-35 Lightning II, který je uvolněn i k prodeji spojencům.

Stroje páté generace vyvinuly i Rusko a Čína, jejichž letectva je už testují, Moskva dokonce na bojišti v Sýrii, ale není jasné, jestli už jsou plně provozuschopné a zda obě země jsou schopné je dodávat. [celá zpráva]

Spojené státy nechtějí dodat F-35 Turecku, pokud bude Ankara využívat ruský systém S-400. Bojí se, že by mohlo Turecko zjistit, jak by se dal proti nim využít systém S-400, a předat informace Moskvě.

Turecko se kvůli antiraketám obrátilo na Rusko, protože nabídka USA se mu nelíbila. [celá zpráva]

Spojené státy nakonec ustoupily a Ankaře nabídly systém protivzdušné obrany Patriot PAC-3. Çavuşoğlu dodal, že druhá americká nabídka „byla rozumnější“ než předchozí, ale stále nesplnila turecká očekávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám