Hlavní obsah

Turecko chce rakety od Ruska, NATO prý nic zajímavého nenabídlo

– Ankara

Ankara si přeje získat od Ruska raketový systém S-400, protože státy NATO nenabídly zajímavou alternativu. Řekl to ve čtvrtek turecký ministr obrany Fikri Işik. Ankara by navíc mohla koupi financovat půjčkou od Ruska. Tento postup by byl patrně vnímán jako urážka pro NATO a další zátěž pro již tak napjaté vztahy Turecka s Německem i USA, napsala turecká agentura Anadolu.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým tureckým protějškem Recepem Erdoganem

Článek

Işik prohlásil, že Turecko se napřed obrátilo na partnery v NATO. Ti ale prý Ankaře nenabídli dostatečně atraktivní obchod. „Bohužel jsme nezaznamenali žádnou jasnost a solidaritu, pokud jde o sdílení technologií a výhodnost ceny,” oznámil ministr s tím, že ruský systém by neměl být začleněn do protivzdušné obrany NATO.

O možném prodeji S-400 jednal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během návštěvy Moskvy počátkem tohoto měsíce. Turecko si přeje financovat nákup půjčkou od Ruska, sdělil v úterý Sergej Chemezov, šéf ruské státní strojírenské a zbrojní firmy Rostec.

Předloni zrušili tendr

Předloni Turecko zrušilo tendr na nákup S-400 za 3,4 miliardy dolarů (85,4 miliardy Kč). Ankara pak oznámila, že hodlá vyvíjet vlastní zbraně tohoto typu.

V roce 2013 chtělo Turecko získat systém protivzdušné obrany od čínské firmy, pod tlakem NATO ale od kontraktu ustoupilo.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Moderní systémy S-400 nyní chrání ruské základny v Sýrii. Objevily se i informace o tom, že je Moskva dodá Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám