Hlavní obsah

Turecko obrací: V syrském Kobani pomohou iráčtí Kurdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl
Aktualizováno

Turecká vláda umožní kurdským pešmergům bojujícím v Iráku jít na pomoc Kurdům bojujícím s Islámským státem v syrském městě Kobani. Uvedl to v pondělí server irácké kurdské televize Rudaw s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Je to významný posun v postoji Turecka. Podle ČTK Ankara uvedla, že při přesunu pomáhá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kobani se stále bojujeVideo: Reuters

 
Článek

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu oznámil, že Turecko pomáhá zorganizovat posily pro Kobani: "Pomáháme jednotkám kurdských pešmergů překročit hranici a dostat se do Kobani."

Podle zdroje Turecko odpovědělo kladně na žádost prezidenta Kurdské autonomie v Iráku Masuda Barzáního, aby umožnilo přechod pešmergům přes Turecko do Kobani, kde bojují kurdské milice z Jednotek lidové ochrany (YPG) .

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, pro Rudaw uvedl, že o pomoci minulý týden jednal zástupce syrské kurdské Sjednocené demokratické strany PYD s Barzáním a ministrem Mustafou Sajidem Kadirem, který má na starosti pešmergy.

Obavy z PKK

Turecko se zatím zdráhalo umožnit Kurdům na území Turecka podpořit milice YPG bojující v Kobani. Na hranicích proto došlo k tvrdým střetům mezi Kurdy a tureckou policií, která nasazovala slzný plyn.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zasažené Kobani

Turecko se bojí vazeb syrských Kurdů z YPG na levicovou Kurdskou stranu pracujících (PKK), která je považovaná za teroristickou a která dlouhé roky vedla ozbrojený boj proti Ankaře s cílem vytvořit samostatný Kurdistán.

S iráckými Kurdy má Ankara lepší vztahy, zprostředkovává jim prodej ropy, i když je před několika lety opakovaně bombardovala a dokonce vtrhla na území iráckého Kurdistánu, protože tam nacházeli bezpečné útočiště právě bojovníci PKK.

Tlaku NATO odolává

Turecko čelilo tlaku spojenců v NATO, aby se zapojilo do bojů proti Islámského státu, ale odmítlo to, pokud by takový boj současně nevedl ke svržení syrského prezidenta Bašára Asada. Na hranicích se Sýrií ale rozmístilo vojáky a tanky.

USA také chtěly získat povolení pro využití tureckých základen pro nálety na Islámský stát, Ankara ale souhlasila jen s tím, že se na jeho území budou cvičit umírnění syrští bojovníci. Transportní herculesy, které shodily Kurdům u Kobani zbraně, neletěly přes turecké území, uvedla agentura Reuters. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám