Hlavní obsah

Turecko mění strategii vůči Islámskému státu, vojáky do Sýrie ale nepošle

– Ankara • Aktualizováno

Turecko nepošle do Sýrie pozemní vojsko, ale chce změnit situaci v regionu. S USA se shodlo, že je potřeba poskytnout leteckou podporu umírněným povstalcům, kteří bojují proti Islámskému státu (IS), uvedl premiér Ahmet Davutoglu. Turecko od pátku bombarduje IS i separatisty z Kurdské strany pracujících (PKK). Nálety pokračovaly v noci na pondělí.

Foto: Anadolu, ČTK/AP

Záběr z turecké F-16 z útoku na pozice IS v Sýrii

Článek

„Jestliže tam nepošleme pozemní jednotky, a to neuděláme, tak ty síly, které tam působí a spolupracují s námi, by měly být chráněny,” citoval Davutoglua list Hürriyet.

Premiér zdůraznil, že nálety by mohly změnit poměr sil v regionu, protože turecké vojenské akce nastavily nové podmínky v regionálním konfliktu.

„Přítomnost Turecka, které umí používat síly efektivně, může vytvořit podmínky pro změnu situace v Sýrii, Iráku a v celém, regionu, Každý by to mohl vidět,” řekl Davotuglu. Podle něj by ostatní země angažované v konfliktu „v souladu s tím měly změnit své postoje.”

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

V úterý bude o situaci v oblasti jednat mimořádná schůzka NATO, kterou svolalo právě Turecko. [celá zpráva]

Na dvou frontách

Ankara se dosud odmítala zapojit do bojů proti IS, ale odhodlala se k tomu po útoku z minulého pondělí, při němž zahynulo v pohraničním Suruçu 32 lidí, většinou Kurdů. K akci se přihlásil IS.

O den později ale začala útočit také na tábory kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících v iráckém Kurdistánu. PKK se minulý týden přihlásila k atentátu na dva policisty u města Saliurfa. Minulý týden zasáhly Turecko rozsáhlé protesty Kurdů, kterým vadilo, že Ankara nezasahuje proti IS.

PKK po náletech v sobotu ohlásila, že vystupuje z mírových jednání, protože podle ní ztratila smysl.

Turecko umožní Kurdům  mít svou enklávu v Sýrii

Turecký premiér  také prohlásil, že strana syrských Kurdů PYD, jejíž milice bojují v Kobani „může mít místo v nové Sýrii”, jestliže nebude obtěžovat Turecko, přetrhá veškeré vztahy se syrským prezidentem Bašárem Asadem a bude spolupracovat s opozičními silami.

PYG je přitom napojena na PKK, která usiluje o vytvoření samostatného Kurdistánu. Její boj za samostatnost si za tři desetiletí vyžádal desetitisíce obětí.

Reklama

Související články

Turecká letadla ostřelovala Islámský stát

Letouny tureckého letectva v pátek zaútočily na pozice Islámského státu v Sýrii. Podle prohlášení turecké vlády bojové stroje F-16 útočily odvetou za čtvrteční...

Výběr článků

Načítám