Hlavní obsah

Trump se s Erdoganem dohodl na společném boji proti Islámskému státu

– Ankara • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se s tureckým protějškem Tayyipem Recepem Erdoganem v telefonickém rozhovoru domluvil na vojenské spolupráci proti Islámskému státu v syrských městech Al-Báb a Rakka. S odkazem na zdroje z kanceláře tureckého prezidenta o tom ve středu informovala agentura Reuters.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Prezidenti Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan

Článek

Oba státníci spolu podle zdrojů mluvili o bezpečných zónách v Sýrii, uprchlické krizi a boji s terorismem. Erdogan rovněž Trumpa nabádal, aby USA nepodporovaly kurdské milice YPG.

Americký prezident během telefonátu prohlásil, že USA a Turecko „sdílejí závazek boje s terorismem ve všech jeho podobách“ a ocenil turecké zapojení se do boje proti Islámskému státu, informoval Bílý dům. Obě strany také uvedly, že Trump potvrdil podporu Washingtonu Turecku jakožto „strategickému partneru a spojenci v NATO“.

S Kurdy, anebo bez nich

Turecko svádí s podporou Ruska boj s Islámským státem u severosyrského Al-Bábu. Ankara si před časem stěžovala, že jí při tom nepomáhají Spojené státy. Mezitím se ale objevily zprávy, že Američané zahájili průzkumné lety předznamenávající zapojení se do bojových akcí. [celá zpráva]

USA také od loňského listopadu pomáhají kurdsko-arabské koalici při ofenzivě Hněv Eufratu proti baště Islámského státu Rakce. Právě podpora kurdským milicím YPG je ale trnem v oku Turkům, kteří milice považují za teroristickou organizaci. Právě postup Kurdů podél syrsko-turecké hranice byl loni hlavním důvodem vstupu Turecka do syrské války.

Turecká média informovala, že ve čtvrtek má do Turecka přicestovat ředitel CIA Mike Pompeo, aby s tureckými partnery probral bezpečnostní otázky včetně otázek kolem YPG. Oficiálně to žádná ze stran nepotvrdila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám