Hlavní obsah

Tálibán hrozí smrtí unesených korejských misonářů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Do pondělního večera musí Afghánistán propustit zadržované vězně, jinak Tálibán popraví 23 jihokorejských rukojmí, které zadržuje od čtvrtka. Lhůtu prodloužil do 19 hodin místního času (15:30 SEČ). Od zadržení jihokorejských misionářů se vedou intenzivní rozhovory, i když síly NATO oblast únosu obklíčily.

Článek

Osmičlenná jihokorejská delegace včetně vyslance prezidenta je již v Kábulu. Jednání jí zprostředkovávají afghánští starší, kteří komunikují jak s únosci z Tálibánu, tak s vládními vyjednavači v provincii Ghazni, kde byla skupina Korejců zadržena.

Síly NATO sice oznámily, že jsou připraveny k zásahu, ale zatím žádnou akci nepodnikly. Tálibán pohrozil, že v případě pokusu osvobodit rukojmí Korejce zabije. Stejně tak pohrozili jejich smrtí, pokud vláda nesplní požadavky a nepropustí desítky zadržovaných představitelů a bojovníků Tálibánů. Tálibán současně požaduje, aby Jižní Korea stáhla z Afghánistánu 200 svých vojáků. Soul však už dříve oznámil, že ze země do konce roku odejdou.

Skupina 23 jihokorejských křesťanů, kteří byli v Afghánistánu na evangelizační misi, byla  unesena z autobusu, který ji vezl z Kandaháru na jihu země zpět do hlavního města. [celá zpráva] Ve skupině je údajně patnáct žen. Všichni Korejci jsou v dobrém zdravotním stavu.

Mrtvý německý rukojmí

V neděli afghánská police našla tělo jednoho ze dvou německých specialistů, kteří ve Wardaku pracovali na přehradě a byli ve středu uneseni spolu s několika Afghánci. Tálibán oznámil, že oba Němce zabil, protože Berlín nesplnil jeho požadavky a nezačali stahovat 3000 svých vojáků ze země. [celá zpráva]

Podle německé diplomacie, ale muž zemřel na infarkt a druhý je stále zadržován únosci. Německá kancléřka Merkelová stažení v neděli odmítla s tím, že neustoupí vydírání ze strany Tálibánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám