Hlavní obsah

Syrské vrtulníky shazovaly v barelech chlór, tvrdí pozorovatelé

Damašek

Syrské vládní jednotky podle exilové organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje, zaútočily chlórem ve městě Sarmin v severozápadní provincii Idlíb. Útok měl být v polovině března. Podle SOHR při něm zemřelo šest lidí a desítky dalších byly zraněny. Nařčení prověří Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda zaútočila v Idlíbu chlóremVideo: Reuters

 
Článek

„Bude to prošetřeno,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zástupce OPCW. Útok se měl udát 16. března a vládní síly při něm použily barelové bomby shozené z vrtulníků.

Nasazení chlóru předminulý týden odsoudila Rada bezpečnosti OSN. Z jeho používání není obviňována jen armáda, ale také povstalci. Kurdové v Iráku rovněž upozornili, že chlór opakovaně nasadili i extremisté z Islámského státu (IS).

Plynný chlór byl používán už v první světové válce. Je silně jedovatý se smrtelnými následky. Jeho použití jako bojového plynu zakazuje Úmluva o chemických zbraních z roku 1997, k níž před dvěma lety přistoupila i Sýrie.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo údajného chemického útoku v syrském Sarminu

Američané shazovali letáky

V Sýrii bojují i Spojené státy. Útočí na pozice radikálů z Islámského státu, kteří ovládli také část sousedního Iráku.

Podle agentury AP shazují Američané na severu Sýrie rovněž propagandistické letáky odrazující lidi od připojení se k IS. Varují v nich, že je hnutí jen zneužije. Letáky znázorňují nábory bojovníků, které strkají do mlýnku na maso.

V okolí města Rakka, bašty těchto sunnitských extremistů, jich Američané shodili 60 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsme ochotni jednat i s USA, zopakoval Asad

Ochotu jednat se Spojenými státy dal znovu najevo syrský prezident Bašár Asad. V rozhovoru pro pořad 60 Minutes televize CBS ovšem stejně jako dříve upozornil,...

Výběr článků

Načítám