Hlavní obsah

Syrské jednotky dorazily do kurdské oblasti. S Turky ale bojovat nebudou

– Damašek/Irbíl/Ankara

Syrské jednotky v pondělí dorazily do oblastí na severu země, které jsou zatím pod kontrolou kurdské milice YPG/SDF. Syrská státní tisková agentura SANA zveřejnila záběry syrských jednotek v Tal Tamru. Podle kurdských vyjádření ale vojáci režimu prezidenta Bašára Asada nebudou působit v oblasti bojů u měst Tal Abjad a Ras al-Ajn, kam minulý týden vtrhla turecká armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské jednotky se přesunuly do TabkyVideo: Reuters

 
Článek

Syrská televize zveřejnila záběry civilistů v Tal Tamru, kteří syrské vojáky vítají. Tal Tamr se nachází asi 40 kilometrů západně od Hasaky na dálnici M4 vedoucí z Aleppa přes Manbidž do Iráku. Kříží se tam s odbočkou na Hasaku a 40 kilometrů vzdálený Ras al-Ajn ležící na hranici s Tureckem, který už turecké jednotky ovládly.

Foto: ČTK/AP

Uvítání syrských vládních jednotek u Tal Tamru

SANA uvedla, že Turecko pokračuje v ofenzivě a ostřelovalo město Darabasija, které leží asi 60 kilometrů východně od Ras al-Ajnu, tedy mimo oblast hlavního útoku vedeného na město Ras al-Ajn a západněji ležící Tal Abjad. Její reportér dodal, že 150 příslušníků zahraničních sil, především amerických vojáků, opustilo letiště Rhaiba u Malikíje na úplném severovýchodě Sýrie. Přesunuli se do 20 kilometrů vzdáleného Iráku.

Přímý střet Syřanů s Turky se neplánuje

Vojáci syrské armády se však nepřesunou do míst bojů a nebudou působit u měst Ras al-Ajn a Tal Abjad. Kurdskému webu Rudaw to řekl vysoký velitel Syrských demokratických sil (SDF), jejichž jádrem je kurdská milice YPG.

Trump vyzval Erdogana k zastavení palby

Turecká invaze

„Jak jsme požadovali, dohoda zahrnuje al-Malikíji až po Ras al-Ajn a na druhé straně sahá od Tal Abjadu až po Kobani a Manbidž,“ řekl velitel Aldar Chalil kurdské televizi Ronahi. „Musíme ve všech těchto oblastech vztyčit syrskou vlajku, abychom ukázali, že tam jsou přítomni syrští vojáci,“ dodal. Podle něj ale armáda nevstoupí do oblasti bojů.

Foto: ČTK/AP

Syřané na motocyklech se syrskou vlajkou a portrétem Bašára Asada vítají syrské vojáky u Tal Tamru.

Podobně se vyjádřil i mluvčí kurdské samosprávy Lukma Ehme. Úkolem sil syrského prezidenta Bašára Asada je podle něj chránit syrskou hranici s Tureckem: „Syrská armáda bude jen chránit severní hranici Sýrie.“

Zopakoval, že syrská armáda bude spolu s SDF chránit výše zmíněné oblasti, z nichž některé leží i v 30 kilometrů široké zóně, odkud chce turecká armáda vyhnat milice YPG/SDF. To se týká Malikíje i Manbidže.

Chalil dal najevo naději, že syrská vláda bude ctít kurdskou samosprávu, i když Damašek opakovaně odmítal, že by Kurdové měli dostat autonomii.

Znásilněná a ukamenovaná: Osud kurdské političky se stal symbolem krutosti tureckého tažení

Turecká invaze

Turecko oznámilo, že zlikvidovalo skoro 600 teroristů

Turecké ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že se od zahájení operace Pramen míru, jak označuje invazi do Sýrie, už „neutralizovalo” 595 členů kurdské milice YPG. Termín neutralizovat používá pro zabití nebo vyřazení z boje. Bilanci citoval vládní list Daily Sabah. Čísla však nejde ověřit a považují se za silně nadsazená.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turečtí vojáci na transportéru ACV-15 u města Tal Abjad

List operaci hájil s tím, že probíhá v rámci práva na sebeobranu, i když se koná na syrském území. Zopakoval, že cílem je vytvořit na syrské straně společné hranice 30 kilometrů hluboké pásmo, kde by nebyli teroristé. Za ty považuje členy milice YPG, která je podle Ankary spojená s tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK).

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám