Hlavní obsah

Syrská protivzdušná obrana ohrozila dopravní letadlo

Damašek

Airbusu A320 letícímu z Teheránu do Damašku vážně hrozilo, že ho 6. února sestřelí syrská protivzdušná obrana (PVO), která reagovala na další izraelský nálet v okolí Damašku. Letadlo se na poslední chvíli podařilo vyvést ze zóny, kde by mohlo být syrskou PVO, jež byla uvedena do pohotovosti, sestřeleno. Přistálo nakonec na ruské základně Hmimín v provincii Latákija, uvedla ruská agentura TASS.

Foto: SANA, Reuters

Záběr na obranu před izraelským útokem

Článek

O nebezpečné situaci informoval v pátek tiskový mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Podle něj se v době izraelského náletu chystal na damašském letišti přistát Airbus A320, který letěl z Teheránu a který měl na palubě 172 cestujících.

Letadlo se takřka ocitlo v zóně, kam mířily syrské rakety země-vzduch. „Jen díky operativním zásahům dispečerů damašského letiště a efektivní práci automatického systému řízení letové kontroly se podařilo vyvést dopravní Airbus A320 z palebné zóny syrské PVO a úspěšně s ním přistát na nejbližší náhradní letiště na ruské vzdušné základně Hmimín,“ uvedl Konašenkov.

Ruský generál: Je to už charakteristický postup

Konašenkov také zkritizoval „izraelský generální štáb že podniká vzdušné operace za pomoci krytí civilních letadel s cestujícími, které tak blokují odvetné akce syrské PVO”. Podle něj se tento postup stal pro izraelské vzdušné síly už charakteristický.

Ruský generál dodal, že čtyři izraelské stroje F-16 podnikly překvapivý útok na předměstí Damašku 6. února ráno, aniž by pronikly do syrského vzdušného prostoru. Vypálily ale osm střel země-vzduch, kvůli tomu se aktivovala syrská protivzdušná obrana. Syrská agentura SANA zveřejnila záběry s izraelského útoku.

Konašenkov zdůraznil, že trasy dopravních letadel létajících do Damašku jsou dobře známé, probíhají ve stanovených letových koridorech a výškách a na izraelských radarech jsou vidět.

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Blízký a Střední východ

K incidentu došlo měsíc poté, co íránské revoluční gardy sestřelily omylem u Teheránu odlétající Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA, který si operátor spletl s přilétající americkou střelou s plochou dráhou letu.

V září 2018 sestřelila syrská raketa nad Středozemním mořem u Latákije pobřeží ruský špionážní letoun Il-20 s 14 vojáky. Syrská protivzdušná obrana tehdy také reagovala na izraelský nálet čtyř strojů F-16.

Při izraelském náletu ztratilo Rusko u Sýrie špionážní letoun, zřejmě byl sestřelen

Blízký a Střední východ

Izrael podniká pravidelné nálety na Sýrii, kde se soustřeďuje na zařízení využívaná íránskými revolučními gardami, neboť nechce, aby si v Sýrii upevnily své pozice.

Dopravní letadla jsou raketami PVO více ohrožena, protože jsou větší a jejich tepelná stopa je výraznější.

Reklama

Výběr článků

Načítám