Hlavní obsah

Syrská armáda vstoupila do strategického města Sarákibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda ve středu vstoupila do města Sarákibu v provincii Idlib, kde se už několik týdnů odehrávají těžké boje, protože se vládní síly pokoušejí dostat pod kontrolu strategickou dálnici M5 spojující Damašek s Aleppem. Exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi oznámila, že postupu vojáků předcházelo stažení několika set bojovníků radikálních skupin, jež v Idlibu působí.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrský tank na dálnici M5 u Maraat an-Numánu

Článek

Syrská státní televize oznámila, že armáda obklíčila město Sarákib ze tří stran a střeží silniční křižovatku, když osvobodila vesnice Islámín a Rajjan. Obránce města odřízla od zásobovací cesty z provincie Aleppo, uvedla agentura SANA.

Syrská armáda bojuje od loňska o ovládnutí klíčové dálnice M5 z Damašku do Aleppa. Už loni osvobodilo Chán Šajchún a před týdnem město Maarat an-Numán ležící mezi Chán Šajchúnem a Sarákibem.

Foto: Yamam Al Shaar, Reuters

Syrský voják si nese jídlo v Maraat an-Numánu

„Vládní síly začaly čistit čtvrti Sarákibu a chystají se ovládnout silnici M5. Radikálové se stáhli do vesnice severně od Sarákibu,” řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Podle organizace odtamtud vede i silnice M4 do Latákije. Ze Sarákibu se začali stahovat už po pádu Maraat an-Numánu.

Syrští vojáci osvobodili Maarat an-Numán, vzbouřenci tam zranili ruskou reportérku

Blízký a Střední východ

Syrská armáda také osvobodila vesnice Džazraja a Zammar na hranicích provincií Idlib a Aleppo, postupuje tedy ze dvou stran - od Homsu i od Aleppa. Osvobozen byl i Tal Tukan.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Syřané prchající v Idlibu před postupujícími vládními vojsky.

Provincie Idlib leží na severozápadě Sýrie a zhruba polovina jejího území je v rukou odpůrců Damašku, především islámských radikálů ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, jejíž jádro tvoří bývalá Fronta an-Nusra napojená na al-Káidu. Na území pod kontrolou radikálů jsou víc než tři miliony lidí, kteří utekli před režimem Bašára Asada. Od prosince pokračuje jejich exodus na sever k tureckým hranicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám