Hlavní obsah

Syrští vojáci osvobodili Maarat an-Numán, vzbouřenci tam zranili ruskou reportérku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda ve středu dobyla město Maarat an-Numán v provincii Idlib, které do té doby ovládali radikálové ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám. Krátce po osvobození města v něm byla zraněna palbou vzbouřenců reportérka ruské televize.

Foto: Mahmoud Hassano, Reuters

Obyvatelé z Maarat an-Numánu utekli.

Článek

Podle syrské tiskové agentury SANA bylo město, představující klíčovou obrannou linii radikálů, dobyto po těžkých bojích. Exilová skupina SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že se vzbouřenci stáhli už v úterý k Sarakibu a Arize. Město bylo ovládnuto v rámci poslední ofenzívy syrských vládních vojsk, která začala minulý pátek. Od té doby vojáci a provládní milice osvobodilo 25 měst a vesnic. V bojích padlo 147 příslušníků vládních sil a 151 radikálů.

Podle SANA vojáci ve městě hlídali už od středečního rána a pyrotechnici likvidovali miny, nálože v autech a čistili tunely.

Ve středu byla ve městě zraněna reportérka ruské zpravodajské televize RT Wafa Šabrunejová, když vzbouřenci Maarat an-Numán ostřelovali. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na syrská státní média. Palba teroristů mířila na novinářku a její štáb, uvedla syrská agentura SANA. Stav novinářky je podle ní „stabilní”.

Boje o poslední baštu radikálů

Provincie Idlib, v níž leží stejnojmenné město, je poslední syrskou provincií, kterou z větší části kontrolují odpůrci syrské vlády a radikální islamistické skupiny, zejména bývalá odnož teroristické sítě Al-Káida, skupina Haját Tahrír aš-Šám.

Do Idlibu se v předchozích letech přestěhovali odpůrci režimu z ostatních částí země, takže tam žijí tři miliony lidí.

Ofenzivu v Idlibu zahájila syrská armáda loni v dubnu poté, co jej ovládla Haját Tahrír aš-Šám. Do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří, tam zahynula tisícovka civilistů a přes 400 000 lidí muselo podle OSN opustit domovy. Boje znovu zesílily koncem listopadu. Od prosince uprchlo k tureckým hranicím dalších 358 000 Syřanů, většinou žen a dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám