Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla historické centrum Aleppa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo
Aktualizováno

Syrská armáda ovládla všechny části Starého Města v Aleppu, jež dosud kontrolovala opozice. Ve středu to oznámila exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna. Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že byl v Aleppu zabit ruský vojenský poradce.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Aleppo je v troskách

Článek

Armáda podle SOHR začala postupovat do historického centra v úterý. Vojsku a jeho spojencům se v minulých dnech podařilo vybojovat už dvě třetiny původně povstaleckých částí velkoměsta, tvrdí agentura Reuters.

Východ města byl od roku 2012 v rukou oponentů Damašku, vláda kontrolovala zbytek. V bojích v minulých dnech se armádě podařilo vybojovat nejprve povstalecké čtvrti na severovýchodě Aleppa, odkud pak postupovala dále na jih. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že pokud padne čtvrť Šaar v centru města, budou povstalci vytlačeni na jihovýchod města.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Rusko jako spojenec Damašku hodlalo jednat s USA o dalším postupu, ale rozhovory, jež měly tento týden začít v Ženevě, byly zrušeny. Cílem bylo přinutit rebely odejít z východních čtvrtí, ale jejich velitelé to předem odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám