Hlavní obsah

Srovnáme vaše města se zemí, varoval Izrael íránský nejvyšší duchovní

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí varoval Izrael před případným útokem proti Íránu. Prohlásil, že v takovém případě Írán srovná izraelská města Tel Aviv a Haifu se zemí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí varuje, že útočníky čeká odveta.

Článek

„Představitelé sionistického režimu (Izraele - pozn. red.) čas od času hrozí vojenskou invazí. Sami ale vědí, že pokud udělají sebemenší chybičku, islámská republika srovná Tel Aviv a Haifu se zemí,“ prohlásil Chameneí v televizním projevu.

Zatímco Írán tvrdí, že jeho jaderný program má civilní účely, Západ a Izrael se obávají, že Teheránu jde o výrobu atomové bomby. Izrael v minulosti varoval Írán před svým vojenským úderem, pokud bude pokračovat v rozvoji programu.

USA jsou zásadně proti

Ajatolláh Chameneí současně reagoval na slova amerického prezidenta. Barack Obama při své první prezidentské návštěvě Izraele ve středu řekl, že USA „učiní všechno nezbytné“, aby zabránily Íránu v získání jaderné bomby. Obama to uvedl po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Chameneí už ve středu u příležitosti příchodu nového roku podle perského kalendáře nabádal Íránce, aby vydrželi tlak, který vytvářejí ekonomické sankce Západu. Varoval také, že tento tlak zřejmě v brzké době nepoleví.

Pokud ale Íránci vydrží, příštích dvanáct měsíců bude podle ajatolláha epochou politického a ekonomického rozvoje. „Neznamená to ale, že nevraživost nepřátel poleví,“ upozornil Chameneí v narážce na odpor Západu k jadernému programu islámské republiky.

Ajatolláh poznamenal, že se rozhovorům s USA o jaderném programu nebrání, ale je v tomto ohledu spíš pesimistou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii zabili íránského generála

Vysokého íránského činitele zabili cestou z Damašku do Bejrútu, uvedl list New York Times. Podle některých zpráv zřejmě šlo o bývalého generála Íránských...

Výběr článků

Načítám