Hlavní obsah

Šéf OSN požádal Asada, aby nesáhl k chemickým zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek v dopise požádal syrského prezidenta Bašára Asada, aby se zdržel použití chemických zbraní. Náměstek syrského ministra zahraničí zopakoval, že Sýrie nemá v úmyslu tyto zbraně použít proti civilistům. O syrské krizi v Dublinu jednali ministři zahraničí USA a Ruska se zmocněncem OSN Lachdarem Brahímím.

Článek

"Sýrie zdůrazňuje podesáté a posté, že kdybychom měli takové (chemické) zbraně, nepoužili bychom je proti vlastnímu národu. Nespácháme sebevraždu. Obáváme se, že tyto zprávy jsou součástí spiknutí, které má posloužit jako záminka pro intervenci do Sýrie," řekl náměstek šéfa syrské diplomacie Fajsal Makdad.

Zmocněnec OSN Brahímí se ve čtvrtek v Dublinu setkal s ministry zahraničí USA a Ruska Hillary Clintonovou a Sergejem Lavrovem. Po schůzce prohlásil, že Rusko a Spojené státy budou hledat "tvořivé" řešení syrské krize, které by mělo odstartovat mírový proces a odvést zemi od hranice katastrofy. Podle agentury Reuters schůzka naznačila nové možnosti koordinace amerického a ruského postupu v Sýrii.

"Žádná senzační rozhodnutí nepadla," řekl Brahímí, který v Dublinu s oběma ministry hovořil při příležitosti zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. "Dohodli jsme se, že musíme pokračovat ve společném úsilí o nalezení tvořivých cest, jak dostat syrský problém pod kontrolu," konstatoval.

Organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že podle nové bilance v Sýrii od loňského března zahynulo 42 000 lidí. Více než 29 000 byli civilisté a přes 10 000 vojáci. Zbylí jsou členové opozičních jednotek nebo osoby, které se nepodařilo identifikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám