Hlavní obsah

Rusko se s Američany přetahuje o ropná pole na východě Sýrie

Moskva

Rusko naléhá na Spojené státy, aby ropné vrty na východě Sýrie předaly pod kontrolu syrské vlády. Americký prezident Donald Trump sice rozhodl, že ze Sýrie se stáhnou američtí vojáci, kteří podporovali kurdskou milici YPG, nakonec se ale rozhodl nechat část jednotek na východě Sýrie, aby tam kontrolovaly ropné vrty. Pentagon navíc nově požaduje vyslání posil.

Foto: Reuters

Ruská vlajka nad postem v syrské vesnici Zur Maghár u tureckých hranic

Článek

„Všechny musejí přejít pod kontrolu legitimní vlády,“ řekl ve středu podle agentury RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Odvolal se na rezoluci RB OSN 2254. „Ve všech papírech, ve všech oficiálních prohlášeních se mluví o tom, že všechny zúčastněné strany musejí respektovat územní celistvost a suverenitu Sýrie,“ zdůraznil a dodal, že ani přítomnost amerických jednotek nemůže zvrátit vývoj v Sýrii.

Po jeho vyjádření se v noci na pátek objevily informace z Pentagonu, že naopak chce posílit americké jednotky, které zůstávají na severovýchodě  Sýrie a mají za úkol chránit tamní vydatná ropná pole. Podle časopisu Newsweek tam měly být vyslány i tři desítky  tanků Abrams, plán však zatím neschválil americký prezident Donald Trump.

Pentagon zvažuje zvýšení počtu amerických vojáků v Sýrii, aby hájili ropná pole

Blízký a Střední východ

Trump chtěl ze Sýrie odejít

Trump po rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem rozhodl 6. října o stažení všech amerických vojáků ze Sýrie, jak si to Ankara přála, aby mohla zasáhnout proti Američany podporované kurdské milici YPG, kterou považuje za teroristickou. O tři dny později Turecko zahájilo invazi do Sýrie.

Turecko zaútočilo na Sýrii

Turecká invaze

Tento týden americký prezident Donald Trump, který kvůli stažení vojáků čelil silné kritice, oznámil, že část jich v zemi zůstane u hranic s Jordánskem, které si to přálo stejně jako Izrael. Dodal, že další část bude hlídat ropná pole na východě Sýrie. U těch původně hrozilo, že padnou do tureckých rukou, protože byla v zóně, kterou chtěl Erdogan kontrolovat. Nyní se tam ale vztyčují posty syrské pohraniční stráže a hlídkovat tam mají ruští a turečtí vojáci.

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Blízký a Střední východ

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že vyšle do týdne do Sýrie dalších 276 vojenských policistů a 33 kusů vojenské techniky, uvedla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj z ruského ministerstva obrany. Policisté dorazili v pátek.

Už po konci rozhovorů ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho tureckým protějškem řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu, že vyslání hlídek spěchá, a dodal, že bude potřeba další technika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám