Hlavní obsah

Rusko přišlo zachránit Asada. Bude to jako druhý Afghánistán, varují syrští povstalci

Válka v Sýrii potrvá o několik let déle, pokud se do ní zapojí Rusko. Tvrdí to opoziční bojovníci, kteří v nedávné době na západě země uštědřili jednotkám syrského prezidenta Bašára Asada sérii porážek a smrtelně ohrozili jeho režim. Podle rebelů budou další střety ještě tvrdší. Doufají ale v nové zbrojní dodávky od svých arabských sponzorů, takže by se Sýrie pro Rusy mohla stát „druhým Afghánistánem“.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Na západě Sýrie bojují i džihádisté z Fronty an-Nusra. Ilustrační foto

Článek

„Počítáme s tím, že bitva se teď kvůli Rusům protáhne o dalších několik let,“ řekl agentuře Reuters povstalec bojující u Latakíje, která je baštou Asadových alávitů a místem, kde Rusko v posledních týdnech buduje leteckou základnu, odkud už podle amerických zdrojů začalo podnikat vzdušný průzkum. [celá zpráva]

Oslovení povstalci nepochybují, že se ruští vojáci do bojů zapojí. „Ruská intervence má zachránit režim,“ poznamenal další rebel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalci očekávají, že boje, které na západě země podle nich byly už tak velmi tvrdé, budou ještě tužší. „Dnes tu máme nový typ vojáka, který s námi bojuje s větší vervou a profesionalitou. Bitva se proměnila, protože se vede v baště alávitů,“ poznamenal první zdroj a další potvrdil: „Čím blíže k pobřeží postupujeme, tím drsněji bojují.“

Nový Afghánistán

Někteří spatřují v intervenci Ruska příležitost. Arabské státy jako Saúdská Arábie podle nich nenechají poslední kroky Ruska bez odpovědi a pošlou do Sýrie další zbraně. Reuters upozornil, že rebelové už hovoří o paralele s afghánskou válkou v 80. letech, kterou tehdejší Sovětský svaz ukončil, aniž by dosáhl vojenského vítězství. Sýrie Moskvu v Afghánistánu podporovala, zatímco povstaleckým mudžahedínům pomáhaly hlavně USA a Saúdská Arábie.

Rusové v současnosti mají podle USA v Latakíji až 500 příslušníků námořní pěchoty, bojová letadla, bitevní vrtulníky i tanky. Moskva mluví o pomoci v boji proti teroristům z Islámského státu, rebelové na západě země ale očekávají, že údery budou prioritně vedeny proti nim.

Na západě Sýrie nebojuje Islámský stát, ale několik různých skupin včetně radikální Fronty an-Nusra, kterou z 30 procent tvoří džihádisté ze zahraničí – mimo jiné z Čečenska a Ruska.

Rusko má nedaleko Latakíje také přístavní základnu. Tartús je jeho jediným přístavem ve Středozemním moři.

Připraveni žádat o pomoc

Podle opozičních bojovníků oslovených Reuters se dosud zvýšená ruská podpora na bojišti neprojevila. Někteří ale upozorňují na přesnější nálety vládních letadel a na nové typy obrněných vozidel.

Zdroj ze syrské armády minulý týden agentuře řekl, že vojsko používá nové druhy zbraní dodaných z Ruska. Damašek také upozorňuje na to, že Moskvu požádá o nasazení ruských vojáků, bude-li to třeba.

„Přítomnost Rusů změní povahu boje. Náš postup bude trochu obtížnější,“ přiznal jeden z velitelů Fronty an-Nusra.

Reklama

Související články

Ruská základna v Sýrii se rozrostla

Ruská letecká základna v syrské Latakíji rychle roste, oznámilo na základě vyhodnocení satelitních snímků americké analytické středisko Stratfor. Rusové už...

Výběr článků

Načítám