Hlavní obsah

Raketová palba zabila pět tureckých civilistů, Kurdové hlásí 104 oběti náletů

Afrín/Washington

Pět tureckých civilistů zabila od tureckého vpádu do Sýrie odvetná raketová palba kurdské milice YPG. Uvedl to v pátek podle listu Hürriyet turecký premiér Binali Yildirim. Ten pohrozil milicím, že je Turci zničí. Turecké bombardování si podle pátečních údajů z nemocnice v syrském Afrínu vyžádalo životy více než stovky civilistů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nábojnice u turecké samohybné dělové houfnice T-155 Firtina u hranice se Sýrií v provincii Hatay

Článek

Po třinácti dnech bojů byli zabiti 104 civilisté, řekl CNN ředitel nemocnice v Afrínu Jiwan Muhammad.

„Právě teď jsme přehlceni zraněnými a mrtvými civilisty. Naše nemocnice si s tím není schopna poradit. Naše operační sály jsou přetížené, provádíme 18 operací denně. Vypotřebovali jsme všechny naše zdravotnické zásoby kvůli zahlcujícímu množství obětí, jež jsou výsledkem nevybíravých náletů a dělostřelecké palby,“ uvedl Muhammad.

Podle OSN před útoky uteklo z oblasti 16 tisíc lidí. Z 323 tisíc lidí, kteří v regionu žijí, jich 192 tisíc potřebuje humanitární pomoc, 125 tisíc jsou uprchlíci před syrskou občanskou válkou. Mnozí nyní skončili v jeskyních, protože mají zničené domy. [celá zpráva]

Turecký premiér Yildirim uvedl, že Kurdové vypálili na Turecko za 12 dnů 82 raket, které zasáhly provincie Hatay, Kilis a Reyhanh. „Kvůli těmto raketám přišlo o život pět našich občanů a více než sto občanů bylo zraněno. Nepočítaje k tomu zničené budovy a mešity,“ řekl.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Kurdům pak premiér opět vzkázal, že Turecko operaci proti kurdské milici YPG v oblasti Afrínu nezastaví. „Při operacích jsme zničili jejich tunely a pozice. Zničíme je všechny,” podotkl.

Odvetnou palbu Kurdů odsoudil ve čtvrtek i Pentagon. Generál Kenneth F. McKenzie slíbil Turecku, že až skončí operace proti Islámskému státu, tak budou zbraně poskytnuté Kurdům odebrány. Přiznal, že chápe turecké obavy z Kurdů.

Mluvčí Pentagonu Dana Whiteová ovšem na stejné tiskové konferenci opět Turecko vyzvala ke zdrženlivost. „Neustále hovoříme s Tureckem a tlačíme na Turky, aby omezily operace. Je to odvádění pozornosti (od boje s IS), také jsme je požádali, aby byli zdrženliví a za každou cenu se vyhnuli civilním obětem,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám