Hlavní obsah

Při náletech byl v Sýrii zabit jeden z velitelů An-Nusry

– Bagdád;Damašek

Při náletu v Sýrii byl zabit Sanafí Nasr, jeden z velitelů organizace An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Oznámila to v sobotu organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), podle níž není jasné, zda tohoto Saúdského Araba zabilo americké nebo ruské letadlo.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Zničené domy v syrském Halabu

Článek

Radikálové citovaní agenturou AP tvrdí, že zemřel při akci amerického bezpilotního letounu. Kromě Nasra přišli při čtvrtečním náletu v provincii Halab o život další dva vysoce postavení členové An-Nusry. Zabila je střela, která zasáhla jejich automobil.

An-Nusra na svůj twitterový účet umístila snímek zničeného auta s popiskem, že je zasáhla střela "koalice křižáků a Arabů" u Dáná. Toto město leží v provincii Idlib necelých 40 kilometrů od města Halab a je na hranici s Tureckem. V provincii Halab začala tento týden útočit ruská letadla, na severní syrské hranici už rok operuje také koalice vedená USA.

Vedl operace v Sýrii

Nasr, který je znám i pod jménem Abdal Muhsín Abdalláh Ibráhím Šárich, řídil údajně operace An-Nusry v Sýrii. Byl jedním ze šesti radikálů, které Rada bezpečnosti OSN loni zahrnula do sankčního režimu proti teroristům.

Nasr je řazen ke členům skupiny Chorásán, již tvoří členové širšího vedení Al-Káidy. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy. Na objekty používané lidmi z této skupiny v Sýrii a také na jejich výcvikové tábory se zaměřila americká letadla hned od zahájení náletů v Sýrii loni v září.

Smrt klíčového člena Chorásánu Kuvajťana Muhsína Fadlího ohlásily USA v červenci. Americké tajné služby ho sledovaly deset let a USA za jeho dopadení vypsaly odměnu sedmi miliónů dolarů (170 miliónů korun). Fadlí byl podle Washingtonu jeden z mála vůdců Al-Káidy, který byl předem obeznámen s plánem útoků civilními letadly na New York a Washington z 11. září 2001.

Armáda postupuje k Halabu

Podle SOHR syrská armáda a její spojenci z Libanonu a Íránu v sobotu postupují blíže k městu Halab (Aleppo). Boje v jeho okolí začaly v pátek a armáda chce osvobodit ty části města, jež ovládají povstalci. V těžkých bojích se zatím podařilo osvobodit tři vesnice jižně od města a SOHR oznámil, že padlo nejméně 17 radikálů a osm vojáků.

Agentura Reuters píše, že se armáda snaží postoupit na východ k letecké základně Rasm al-Abúd, která leží východně od města Halab a již obléhají bojovníci Islámského státu a dalších skupin.

Boje pokračují také u města Talbísa v provincii Homs. SOHR má od lidí, kteří jsou na místě, informace, že o život tam přišlo přes 70 lidí včetně 30 dětí a žen. Syrská armáda tam operuje stejně jako v dalších provinciích s pomocí ruského letectva.

Související téma:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu dobyli město Ariha na severozápadě Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská armáda bojuje u bran Halabu

Syrská armáda podporovaná ruským a syrským letectvem zahájila v pátek boje o oblasti ležící jižně od města Halab (Aleppo). Podle exilové organizace SOHR...

Výběr článků

Načítám