Hlavní obsah

Pokud chce Trump jednat, měl by se vrátit k jaderné dohodě, řekl Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Spojené státy by se měly vrátit k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem, pokud chtějí s Teheránem jednat. Podle agentury Reuters to v noci na úterý řekl poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního Hamíd Abútálebí v reakci na pondělní vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se nebrání setkání s íránským prezidentem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Ruhání

Článek

„Respektování práv íránského národa, méně nepřátelství a návrat k jaderné dohodě, jsou kroky, které mohou být učiněny k vydláždění hrbolaté cesty k rozhovorům mezi Íránem a Amerikou,” citovala agentura Reuters Abútálebího.

Trump v pondělí řekl, že by se nebránil setkání se svým íránským protějškem bez jakýkoliv podmínek, a to s cílem zlepšit vztahy obou států poté, co USA vypověděly v květnu účast v mezinárodní jaderné dohodě s Íránem. [celá zpráva]

Na základě ujednání z roku 2015 Teherán výměnou za odstranění části mezinárodních sankcí omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně. V nadcházejících dnech se USA chystají proti Íránu opět zavést sankce, navzdory nesouhlasu dalších signatářů dohody, tedy Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám