Hlavní obsah

Další bestiální video Islámského státu: turecké vojáky upálili zaživa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát se dopustil dalších brutálních vražd. Ve čtvrtek zveřejnil video, na němž jeho členové zaživa upalují dva turecké vojáky. Přivázali jim na krk lana, která zapálili. Turecká armáda se v létě vložila do konfliktu v Sýrii a Ankara avizovala, že její operace v sousední zemi hned tak neskončí.

Islámský stát zaživa upálil turecké vojáky

 
Článek

Devatenáctiminutové video je nazvané „Provincie Aleppo“. Právě v severní Sýrii vedou Turci svou ofenzivu proti Kurdům i Islámskému státu.

Na záběrech je vidět dva vojáky, které věznitelé vyvádějí ze železné klece v neurčité odlehlé lokalitě. V jednu chvíli je v pozadí vidět několik vesnických domů. Vojákům dají řetěz kolem krku a každého zvlášť vedou jako psy po čtyřech. Následný střih ukazuje příslušníka IS, jak vytahuje vysílačku a na dálku zažehne dvě lana, jejichž konce mají vojáci přivázané ke krku. Provazy za zády vojáků vzplanou a oheň se pomalu zezadu přibližuje k jejich tělům.

Jeden voják se chvíli před tím, než se ho dotknou plameny, úzkostlivě podívá úkosem na druhého. Oba následně umírali v dlouhé agonii.

Věznitelé vyvádějí vojáky z klece jako psy.

Mluvčí na videu kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a slibuje, že radikálové v Turecku „rozesejí zkázu“.

Není to poprvé, co IS své zajatce upálil. V prosinci před dvěma lety takto naložil také s dopadeným jordánským pilotem Maázem Kasásbou, jehož upálili uvnitř vystavené klece.

Foto: Twitter/#Jordanianpilot

Jordánský pilot Maáz Kasásba na fotografii zveřejněné Islámským státem

Erdogan ve čtvrtek uvedl, že vojenská operace v Sýrii bude pokračovat: „Ano, možná budeme muset pochovávat mučedníky. Jsme ale odhodláni zachovat jejich památku, ochránit to, co nám zůstavili, a pokračovat v tomto boji.“ Turecký prezident tak reagoval na zprávu o úmrtí 14 vojáků u syrského al-Bábu v jediném dni. Dosud během operace Štít Eufratu zahynulo nejméně 38 tureckých vojáků, uvedla agentura AFP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám