Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil na civilisty prchající z al-Bábu, třicet jich zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Islámský stát, který urputně brání al-Báb, zaútočil v neděli na civilisty, kteří se pokoušeli utéci z města. Oznámil v to v pondělí turecký list Hürriyet s dovoláním na tureckou armádu, která se pokouší město dobýt spolu se syrskými povstalci ze Svobodné syrské armády (FSA).

Foto: Reuters

Turecký tank v Sýrii

Článek

Podle turecké armády použil při útoku Islámský stát výbušniny. Kromě třiceti mrtvých si akce vyžádala neupřesněný počet zraněných.

Tvrdé boje o město

Ve městě a jeho okolí zuří tvrdé boje, které si vyžádaly podle pondělních informací turecké armády zranění dvou bojovníků Svobodné syrské armády.

Tureckým speciálním silám se nedaří prorazit obranu obklíčeného města, i když po těžkých bojích ovládly kopec nad městem. Podle armády se tureckým silám při útocích podařilo zasáhnout a zničit 113 cílů včetně vozidel, velitelského stanoviště a zbraní. Zničeno bylo 74 nastražených náloží.

Tureckých padlých přibývá

V pondělí podlehl zraněním, které utrpěl 19. prosince při těžkých bojích turecký voják Mehmet Ünal. Stal se už 38. tureckou obětí operace Štít Eufratu, která byla zahájena 24. srpna.

Většina obětí je z minulého týdně, kdy ve středu padlo 14 tureckých vojáků při neúspěšném pokusu dobýt kopec nad městem.[celá zpráva]

Další dva padli o den později, kdy Islámský stát oznámil, že se zmocnil dvou tureckých tanků a obrněného transportéru.

Kam míří Turci

Agentura ARA News uvedla s odvoláním na nejvyšší turecké velitelství, že Turecko do oblasti vyslalo konvoj s deseti tanky, osmi obrněnými vozidly a nákladem těžkých kulometů s municí. Vyjel v neděli z Istanbulu. „Nové posily jsou určeny pro zesílení protiteroristického úsilí na syrsko-turecké hranici,“ uvedlo velitelství. Al-Báb ovšem leží v hloubce 20 km na syrském území.

Podle tureckého experta na Blízký východ Ali Özköka, se turecká ofenzíva nezastaví u Al-Bábu. „Brigády zapojené do operace Štít Eufratu zahájily velký výcvikový program. Jakmile bude město zajištěno, mohou zaútočit na Tabku, drženou Islámským státem, pustit se k Rakce nebo zaútočit na Kurdy vedené Syrské demokratické síly.“

Operace Štít Eufratu je od počátku zaměřena nejen proti Islámskému státu, ale také proti kurdské milici YPG, která ze severu Sýrie u tureckých hranic vytlačila Islámský stát. Tato milice je hlavní silou bojující v Sýrii proti IS a podporují ji Američané. Turecko ji ale považuje za teroristickou a napojenou na zakázanou tureckou Stranu kurdských pracujících, s níž vede občanskou válku.

Už dříve se objevovaly spekulace, že se Turecko chce zmocnit oblastí Sýrie u svých hranic, na které si kladlo nároky hned po první světové válce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám