Hlavní obsah

Patnáctiletá těhotná Švédka je v rukou Islámského státu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Těhotnou patnáctiletou Švédku a jejího o čtyři roky staršího partnera v Sýrii zadrželi bojovníci Islámského státu. Podle švédských médií na to upozornil její otec, jemuž dcera dvakrát telefonovala. Sdělovací prostředky uvedly, že pár se do Sýrie vydal, aby se mohl připojit k islámským radikálům, možná ale ne k Islámskému státu.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu s ukořistěným vozidlem Humvee

Článek

„Je to opravdu kritická situace,“ řekl otec, jehož totožnost nebyla vzeřejněna, listu Borås Tidning. Pár prý nyní zástupci IS vyslýchají a o jejich osudu má rozhodnout jejich soud. Mladá dvojice totiž nemá žádný dokument, který by prokazoval společný svazek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Otec tvrdí, že ačkoli ještě nedosáhli zákonného věku pro sňatek, byla dvojice sezdána loni při náboženské ceremonii.

Podrobnosti o jejich zadržování nejsou k dispozici. Extremisté z Islámského státu ale údajně také požadují slib věrnosti chalífátu.

Švédské úřady o případu vědí. „Byli jsme informováni o tom, že se v Sýrii nachází mladistvá Švédka. S rodinnými příslušníky jsme v kontaktu,“ řekl agentuře AFP mluvčí ministerstva zahraničí Gabriel Wernstedt.

Švédská tajná služba letos už dříve oznámila, že v řadách radikálů v regionu působí okolo 150 švédských občanů. Minulý měsíc upřesnila, že z toho je 30 až 40 žen, které extremistům pomáhají například s logistikou.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Válka v Sýrii trvá pátým rokem. O život v ní přišlo více než 215 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám