Hlavní obsah

Sestřel vypadá jako plánovaná provokace, řekl šéf ruské diplomacie Lavrov

– Moskva/Ankara • Aktualizováno

Sestřel ruského bombardovacího suchoje vypadá jako plánovaná provokace ze strany Turecka, řekl ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Informoval o tom ruský anglojazyčný web RT.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Máme vážné pochybnosti, že to nebyl záměrný čin. Hodně to vypadá jako předem plánovaná provokace,“ řekl Lavrov. Turecko podle něj selhalo při udržování adekvátní komunikace s Ruskem.

Lavrov připomněl, co říkalo Turecko v roce 2012, když Sýrie sestřelila turecké letadlo. V tu dobu tehdejší premiér a nynější prezident Recep Tayyip Erdogan řekl v tureckém parlamentu, že krátké proniknutí do vzdušného prostoru jiné země nemůže oprávnit útok na něj.

Turecká televize Fox v úterý večer odvysílala údajný záznam výzev tureckého pilota ruskému letounu, kde mu říká, že pronikl do tureckého prostoru, a vyzývá ho, aby se ihned otočil na jih. Piloty ruského stroje podle televize varovali turečtí stíhači 48 km od hranice, i když se to dělá až 24 km, uvedl ruský web meduzia.io. Poznamenal přitom, že komunikace byla zveřejněna i na severu The Aviationist, kde ale zněla jinak.

Lavrov pohrozil, že incident bude mít značný dopad na vzájemné vztahy: „Nemůžeme selhat v reakci na to, co se stalo. Ne proto, abychom se mstili, ale kvůli tomu, že příliš mnoho věcí na území Turecka představuje přímou hrozbu pro naše občany. A nejen naše.“ Zmínil mimo jiné, že teroristé používají turecké území při plánování útoků v cizích zemích, aniž by však tyto země a teroristická uskupení jmenoval.

Zdůraznil však, že Moskva „nemá zájem jít do války s Tureckem“ a že její vztah k tureckému lidu se nezměnil. „Máme jen otázky na turecké vedení,“ řekl Lavrov.

Rusko schůzku ministrů nepotvrdilo

Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že šéfové diplomacií obou zemí se domluvili na schůzce kvůli sestřelu ruského letadla. Ruská strana ale uvedla, že schůzka není potvrzena. „Podobná prohlášení tureckého ministerstva zahraničí ukazují jen na absenci základních představ o etice a úctě. Je to příklad pravdivosti toho všeho, co z Ankary slyšíme,” prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Turečtí představitelé by měli omezit prohlášení neodpovídající pravdě. Za posledních 24 hodin toho namluvili už dost,” poznamenala.

Turecký ministr zahraničí Melvut Cavusoglu sdělil, že v telefonátu seznámil ruského ministra o turecké akci.

Turecká kritika náletů a ruská reakce

Lavrov reagoval i na turecké výtky, v rámci nichž se premiér Ahmet Davutoglu pustil do Ruska kvůli leteckým útokům na Turkmeny v Sýrii, které podle Ankary sestřelu předcházely. Premiér řekl, že tyto útoky nemohou být podnikány pod pláštíkem boje s Islámským státem.

Lavrov zdůraznil, že oblast není jen domovem Turkmenů, ale že tam také působí stovky zahraničních bojovníků napojených na známé teroristické skupiny a jsou tam i prvky jejich infrastruktury, jako jsou sklady zbraní a velitelská stanoviště. „Ptal jsem se (tureckého ministra zahraničí Mevluta Cavusoglua), zda velká turecká pozornost věnovaná této oblasti zahrnující i výzvu vytvořit tam nárazníkovou je motivovaná zájmem chránit infrastrukturu před zničením. Nedostal jsem na tuto otázku žádnou odpověď.“

Lavrov zmínil, že sestřel následoval po sérii útoků na cisternové vozy teroristů. Podle něj to vrhá nové světlo na celou otázku. Ruský ministr zahraničí tak nepřímo obvinil Turecko, že obchoduje s Islámským státem a kupuje od něj načerno vytěženou ropu, o čemž se dlouhodobě spekuluje. Samo Turecko přitom uvádí, kolika podobným obchodům zabránilo.

Moskvě chybí kondolence

Lavrov také zkritizoval, že NATO nekondolovalo Rusku ke ztrátám vojáků.

„Velmi divná prohlášení zazněla po mítinku NATO svolaném Tureckem. Nevyjadřují žádnou lítost nebo kondolence a ve skutečnosti zametají pod koberec, co včera udělalo turecké letectvo,“ řekl ruský ministr zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám