Hlavní obsah

Obama: Mohli bychom poslat vojáky do Sýrie, ale co pak?

– Antalya

Není realistické požadovat po Spojených státech, aby proti Islámskému státu nasadily armádu, zopakoval v pondělí v turecké Antalyi americký prezident Barack Obama. Americké pozemní síly by sice podle něj mohly území ovládaná Islámským státem obsadit, ale to by nebyla rozumná a udržitelná strategie.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Teroristické útoky v Paříži podle Obamy oživily i hlasy, aby proti Islámskému státu nastoupily pozemní síly. To by ale nebylo řešení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

“Máme nejlepší armádu na světě a nejlepší armádní stratégy na světě, s nimiž se čtyři roky scházím a probírám, že by to byla chyba. Ne proto, že naše armáda nemůže vpochodovat do Mosulu, Rakky nebo Ramádí a dočasně je zbavit Islámského státu, ale proto, že bychom tu měli opakování toho, co jsme tu už měli,“ vysvětlil Obama. Je přesvědčený, že by po čase nastalo to, co se stalo v Iráku po stažení koaličních armád: chaos a návrat extremistů.

Jediné, co by tomu zamezilo, by bylo dlouhodobé setrvání armády. K tomu však Obama řekl, že i kdyby vyslal 50 tisíc vojáků do Sýrie, nemuselo by to stačit. „Co když pak přijde velký útok v Jemenu? To tam pošleme vojáky? Nebo v Libyi? Nebo jinde v severní Africe?“

Žádný stát to není

Podle Obamy je proti Islámskému státu potřebná dlouhodobě udržitelná strategie. Upozornil, že mezinárodní koalice, jejíž součástí USA jsou, útočí s pomocí irácké armády, syrských opozičníků i kurdských sil na předáky a velitele IS, na jeho infrastrukturu a postupně se daří zmenšovat území, která džihádisté ovládají.

Cílem je, aby ze samozvaného chalífátu extremistů zbylo co nejméně, aby přestal být atraktivní pro přívržence v zahraničí. „Čím bude menší, tím hůře se jim bude předstírat, že nejsou funkčním státem, ale jenom zabijáckou sítí, která terorizuje místní obyvatelstvo,“ poznamenal Obama. Dodal, že to „nám pak umožní omezit přísun cizích bojovníků, kteří následně mohou zaútočit i ve své zemi“.

USA se podle prezidenta budou snažit pro tuto strategii „omezování operačního prostoru IS“ získat co nejvíc spojenců.

Barack Obama současně odmítl poznámku, jestli nepodcenil nástup Islámského státu. Mimo jiné prohlásil, že zpravodajské služby varují dennodenně před teroristickými hrozbami a on se společně s dalšími snaží jednotlivá vodítka adekvátně vyhodnocovat a reagovat na ně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám