Hlavní obsah

Nový izraelský lék na těžký covid se inhaluje. Pacient je za pár dní doma

– Jeruzalém

V průměru do pěti dnů opouštějí nemocnici koronaviroví pacienti léčení novým izraelským preparátem, který se inhaluje. Vyplývá to podle listu The Jerusalem Post z prvních testů léku EXO-CD 24. Preparát, který vyvinuli vědci v telavivské Nemocnici Ichilov, prochází druhou fází testů v Řecku. První fáze proběhla loni v zimě v Izraeli.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Muž na jednotce intenzivní péče. Ilustrační foto

Článek

Testování v řeckých nemocnicích podle listu ukázalo, že 93 procent pacientů z devíti desítek, kteří museli být hospitalizováni kvůli těžkému průběhu covidu-19, mohlo být po podání léku do pěti dnů propuštěno.

„Navíc jsme dosud nezaznamenali žádný významný vedlejší účinek, ani při testování v Řecku, ani v předchozí fázi v Izraeli,“ pochlubil se Nadir Arber, šéf ichilovského covidového výzkumu, který testy společně s řeckým infektologem Sotirisem Tsiodrasem řídí.

Bojuje proti cytokinové bouři

Podle dosavadních zkušeností se po pěti až 12 dnech od nakažení zdravotní stav zhruba pěti procent pacientů začne prudce zhoršovat. Podle lékařů je hlavním důvodem nadměrná aktivace imunitního systému známá též jako cytokinová bouře.

V případě pacientů s covidem začne systém útočit na zdravé buňky v plicích. „A to je přesně ten problém, na nějž se náš lék zaměřuje,“ řekl Arber. Vysvětlil, že léčba EXO-CD 24 neovlivňuje imunitní systém jako celek, ale zaměřuje se na proteiny ukotvené v buněčné membráně, které regulují mechanismus odpovědný za cytokinovou bouři.

V Izraeli vyvíjejí několik léků na covid-19 včetně slibné inhalace

Blízký a Střední východ

EXO-CD24 využívá exozomů, které napomáhají při komunikaci mezi buňkami a mohou z nich odstraňovat nežádoucí proteiny. V případě tohoto léku však naopak nesou protein CD24, který tlumí cytokinovou odezvu těla.

Testy nadějného léku by podle výzkumníků měly být hotové do konce roku a podle jejich výsledků se rozhodne o výrobě.

V březnu se při vládní návštěvě Izraele nechali o léku informovat i čeští experti.

Babiš: Český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování SÚKL

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám