Hlavní obsah

Neřešme teď Asada, soustřeďme se na Islámský stát, vyzval Putin

Dušanbe

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval světové společenství, aby se soustředilo na boj proti terorismu a vytvořilo proti němu širokou frontu. Kvůli tomu by měly jednotlivé země odložit i své geopolitické ambice, řekl na mezinárodní bezpečnostní konferenci v tádžickém Dušanbe.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na bezpečnostní konferenci v Tádžikistánu

Článek

Putin varoval před šířením Islámského státu: „Rozmach činnosti této organizace se dostal daleko za hranice Iráku a Sýrie.” Upozornil, že IS proniká do Afghánistánu, kde se státní správa rozpadá. „Vzniklo reálné nebezpečí, že do Afghánistánu proniknou ze sousedních zemí teroristické a extremistické skupiny včetně oddílů Islámského státu,” varoval Putin. Pro Rusko přitom představuje bezpečnostní riziko především aktivita islamistických radikálů v postsovětských kavkazských zemích.

„Je třeba dát stranou geopolitické ambice a odmítnout politiku přímého nebo nepřímého využívání jednotlivých teroristických skupin k dosažení vlastních cílů, včetně odstranění nepohodlných vlád a režimů,” prohlásil Putin ve zjevné narážce na neochotu Západu spolupracovat se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Boje proti Islámskému státu by se podle Putina měla účastnit široká koalice a mělo by se v ní koordinovat úsilí syrských vládních vojsk, kurdských bojovníků a ostatních sil. Nezmínil se ale o postoji Turecka, které útočí zároveň na IS i na Kurdy.

Asad má nadále podporu Moskvy

Rusko bude podle šéfa Kremlu dál pomáhat syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v boji s terorismem. „Poskytujeme a budeme mu poskytovat vojenskou pomoc v boji proti teroristické agresi,” řekl Putin na summitu promoskevské Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB).

Ruský prezident ale zdůraznil, že se „zdravými silami syrské opozice” je připraven spolupracovat i Asad. Putin připustil, že je v Sýrii třeba přikročit k politickým reformám, prvořadým úkolem je ale boj s terorismem.

Spolupráce Ruska a USA je nezbytná

K vyřešení krize v Sýrii je nezbytné, aby spolu jednaly Rusko a USA, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle agentury TASS reagoval na slova představitele Bílého domu, podle něhož je možné, že o Sýrii bude Washington jednat s Moskvou.

„Vždy jsme říkali, že nevylučujeme dialog a věříme, že je nutné jednat, protože jinak nelze vysvětlit vzájemné názory, není možné shodnout se a porozumět si,” řekl Peskov, aniž by naznačil, kdy a jak by tato jednání proběhla.

Agentura Bloomberg v pondělí napsala, že diplomaté z Ruska, USA a Saúdské Arábie už jednají nějakou dobu o přechodném plánu pro Sýrii. Rusko prý připouští, že v jeho rámci bude omezena pravomoc syrského prezidenta Bašára Asada, i když má podle Moskvy zůstat dočasně prezidentem. [celá zpráva]

Případné plány ale ohrožují ruské aktivity v Sýrii, objevují se hlasy, že ruští specialisté jsou zapojeni přímo do bojů a že v Sýrii chce Rusko vybudovat předsunutou operační základnu. [celá zpráva]

Rusko to popírá a Putin hájil dodávky zbraní Damašku. „Kdyby Rusko nepodporovalo Sýrii, situace by tam byla horší, než je teď v Libyi. Proud běženců by byl ještě silnější,“ řekl na námitky, že ruská intervence zesiluje proud uprchlíků ze Sýrie.

Anketa

Měl by Západ v boji proti IS přistoupit na spolupráci s Asadem?
Ano, je to legitimní prezident
92 %
Ano, ale jen dočasně, jeho režim se dopustil zločinů
5,4 %
Ne, jeho režim musí být odstraněn
2,6 %
Celkem hlasovalo 3439 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám