Hlavní obsah

Kábul vymění obávaného vůdce sítě Hakkání a dva představitele Tálibánu za Američana s Australanem

– Kábul

Afghánská vláda propustí z vězení dva vysoké představitele povstaleckého hnutí Tálibán a jednoho z vůdců sítě Hakkání, která je na toto radikální hnutí napojena. Výměnou by měli vyjít na svobodu americký a australský zajatec, kteří byli uneseni v roce 2016. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil afghánský prezident Ašraf Ghaní.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský prezident Ašraf Ghaní chce výměnou vězňů otevřít přímá jednání s Tálibánem.

Článek

„Afghánská vláda se rozhodla propustit vězně z řad Tálibánu výměnou za dva univerzitní profesory, aby otevřela cestu pro přímá jednání,“ řekl afghánský prezident v televizním projevu.

Propuštění Anase Hakkáního a dvou předních velitelů hnutí Tálibán by podle Ghaního mohlo otevřít cestu k zahájení přímých mírových rozhovorů mezi afghánskou vládou a Tálibánem.

Na svobodu by se měli dostat Australan Timothy Weeks a Američan Kevin King, které Tálibán unesl v srpnu 2016 před Americkou univerzitou v Kábulu, kde pracovali jako učitelé.

Donalde Trumpe, pomozte! Tálibán ukázal zajatého Američana s Australanem

Svět

Afghánský prezident uvedl, že se úřadům nepodařilo zjistit, kde jsou zajatci drženi, a že podle dostupných informací se jejich zdravotní stav v průběhu zadržování zhoršil.

Zástupci Tálibánu vedli v posledních měsících dialog s představiteli americké vlády o podmínkách ukončení téměř dvacetileté války v zemi. Islamisté ale zároveň pokračovali v násilnostech.

Síť Hakkání má podle odhadů 4000 až 15 tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Tálibánem i s teroristickou organizací Al-Káida. Spojené státy ji v roce 2012 zařadily na svůj seznam teroristických subjektů. Podle Reuters jde o jednu z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám