Hlavní obsah

Izraelský útok na tureckou loď byl válečným zločinem, ale zůstane nepotrestán

– Haag

Mezinárodní trestní soud v Haagu odložil případ izraelského útoku na tureckou loď Mavi Marmara, která se v roce 2010 pokoušela prorazit blokádu pásma Gazy a dopravit tam humanitární pomoc. Při akci přišlo o život devět aktivistů. Podle středečního vyjádření soudu šlo zřejmě o válečný zločin, který však nebyl natolik závažný, aby se jím mohl tribunál zabývat.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

„Dosažitelné informace nasvědčují tomu, že v roce 2010 k válečnému zločinu skutečně došlo,“ uvedl trestní soud v prohlášení, o němž informovala agentura Reuters. Rozsah spáchaných skutků však nebyl takový, aby spadaly do jeho jurisdikce.

Žalobu iniciovala turecká humanitární organizace IHH, která konvoj lodí s pomocí pro Gazu vypravila. Advokát obětí Ramazan Aritürk řekl po zveřejnění verdiktu listu Zaman: „Soudu byly předloženy důkazy o izraelské agresi. Mezi obviněnými byli izraelští představitelé zapojení do akce včetně premiéra, ministra obrany a náčelníka izraelského generálního štábu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Izraelci v roce 2010 zastavili na moři flotilu, která chtěla dopravit humanitární pomoc do pásma Gazy na protest proti izraelské blokádě tohoto území. Flotila vyplula z Turecka a zásah proti ní se soustředil na největší z plavidel, tureckou loď Mavi Marmara. Osm Turků a jeden Američan tureckého původu při útoku zahynuli.

Rada bezpečnosti zásah odsoudila. [celá zpráva]

Akce na řadu let poznamenala vztahy mezi Tureckem a Izraelem.

V březnu 2014 se Izrael za akci komanda Turecku oficiálně omluvil. Pozůstalí dostanou i odškodné. [celá zpráva]

Letos v červenci oznámila turecká humanitární organizace IHH , že vypraví do Pásma Gazy novou flotilu s pomocí pro Palestince. Chránit před případným izraelským útokem ji má turecké námořnictvo.

Mezinárodní trestní soud je nezávislá stálá instituce, jejímž úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocidy a válečných zločinů na celém světě. Těmito případy se haagský soud zabývá tehdy, pokud tak místní justiční orgány učinit nemohou nebo nechtějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám