Hlavní obsah

Izrael je pod tlakem, Rada bezpečnosti odsoudila útok na lodě

Právo, Novinky, ČTK, BBC, Michal Švec, Tomáš Loskot
New York/Jeruzalém
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN žádá nestranné vyšetření pondělního zásahu Izraelců proti lodím s pomocí palestinské Gaze. Plyne to z úterního textu, který schválila. Akce, kterou odsoudila, si vyžádala nejméně devět mrtvých, i když se mluvilo až o devatenácti.

Článek

Rada bezpečnosti v prohlášení žádá, aby vyšetřování bylo „okamžité, nestranné, důvěryhodné a transparentní“. O textu se v Radě jednalo na mimořádném zasedání deset hodin. Text je mnohem umírněnější, než požadovaly arabské státy a Turecko. Podle nich Izrael OSN pohrdá.

"Jedná se o vážné porušení mezinárodního práva. Rovná se to banditismu a pirátství, státní vraždě. Stát, který jde touto cestou, ztratil svou legitimitu respektovaného člena mezinárodního společenství," řekl na jednání RB OSN turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

Rusko a EU vyzvaly k úplnému a nestrannému vyšetření útoku na humanitární konvoj lodí a k otevření přechodu do Gazy pro pomoc.

„Proběhlo to v mezinárodních vodách, to přiznává i izraelská strana, zároveň ale říká, že šlo o pokus o narušení blokády,“ řekl český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Podle odborníka na mezinárodní právo Vladimíra Balaše z právnické fakulty UK pravděpodobně došlo k porušení mezinárodního práva. „Nikdo nesmí útočit na žádné civilní lodě, ale ani na válečné, které proplouvají tím pásmem (12 mil námořního pásma = asi 45 km od pobřeží). Jediný důvod, který by to ospravedlnil, by byla sebeobrana. Je otázka, jestli tam hrozilo nějaké eminentní nebezpečí,“ vysvětlil.

Při útoku zahynuli především Turci

Izraelská policie v úterý vyslýchá stovky mezinárodních aktivistů, které v pondělí zatkla na šesti lodích s humanitární pomocí pro pásmo Gazy. Lodě směly vplout do izraelského přístavu Ašdod. Je na nich 700 aktivistů, především Turků, ale také Američanů, Izraelců, Palestinců a Evropanů. [celá zpráva]

Většinu obětí tvoří Turci, kteří zahynuli pří útoku na palubu lodě Mavi Marmara. Izrael zdůvodnil zákrok tím, že konvoj byl provokací s cílem narušit blokádu Gazy a že mnozí organizátoři flotily byli napojeni na mezinárodní teroristy. Konvoj odmítl využít některého z izraelských a egyptských přístavů, zřejmě kvůli tomu, že Izrael nechce do pásma dovolit dovážet hračky z plastu, džemy, čokoládu či dřevo na výrobu nábytku.

Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič řekl, že většině zadržených bude po zdravotní prohlídce, vyšetřování a vyslýchání umožněno odletět z Izraele. Ovšem to se netýká těch, kteří budou podezřelí z násilí. Ti budou čelit soudnímu stíhání, zdůraznil ministr.

Podle izraelských úřadů bylo na palubách lodí 679 aktivistů. 50 z nich už bylo dopraveno na letiště k deportaci. Ostatní odmítli předložit doklady totožnosti a zůstanou ve věznici v Izraeli. Mezi zadrženými byl i jednaosmdesátiletý bývalý americký velvyslanec Edward Peck.

Češi jsou v pořádku

Čtyři Češi, kteří byli na palubě lodí v konvoji, jsou v pořádku. Právu to řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda. „Máme informace o tom, že Češi byli na palubě jedné z těch lodí, ale nejsou ani mezi oběťmi, ani postiženými,“ ujistil Kanda s tím, že šlo o čtyři novináře.

Mluvčí Filip Kanda řekl, že budou před deportací do ČR vyslechnuti. Jsou podle něj zřejmě v Tel Avivu. Kanda potvrdil, že jde o dva novináře ČT, jednoho žurnalistu na volné noze a jednoho filmaře.

Foto: Nir Elias, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara s humanitární pomocí vplouvá do přístavu Ašdod.

Jak doplnil konzul Dušan Králík pro ČTK, čtveřice později zamířila na mezinárodní letiště Ben Gurion v Tel Avivu, odkud bude deportována do ČR. Na letišti jim mělo být umožněno setkání s českými diplomaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám