Hlavní obsah

Izraelský premiér tajně navštívil Saúdskou Arábii

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli tajně navštívil Saúdskou Arábii a setkal se tam s korunním princem Muhammadem bin Salmánem a americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, píše server deníku The Times of Israel. Schůzka by měla přesvědčit Rijád k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelského premiéra doprovázel na cestě Jossi Cohen, šéf zahraniční zpravodajské služby Mossadu. Schůzka se uskutečnila v saúdském městě Neom a trvala podle agentury DPA pět hodin. Izraelský ministerský předseda spolu s Cohenem cestovali do Saúdské Arábie soukromým letadlem podnikatele Ehuda Angela, mělo to být stejné letadlo, které Netanjahu použil loni pro utajovanou návštěvu Ománu, napsal deník The Times of Israel.

Trump: Izrael a Súdán se dohodly na normalizaci vzájemných vztahů

Svět

Web s daty o radarovém sledování letů potvrdil, že v neděli podniklo soukromé tryskové letadlo let z izraelského Tel Avivu do Neomu na saúdském pobřeží Rudého moře. Právě tam bylo naplánováno setkání bin Salmána s Pompeem.

Netanjahuova kancelář záležitost zatím nekomentovala, mlčí i Saúdská Arábie a USA. Náznak se objevil pouze v tweetu Netanjahuova poradce, který reagoval na ministra obrany Bennyho Gantze, jenž řeší skandál s akvizicemi izraelského námořnictva. „Gantz hraje politiku, zatímco předseda vlády uzavírá mír,“ napsal poradce.

Izrael má právo nechat si část Západního břehu, tvrdí americký velvyslanec

Zahraniční

Izraelský premiér měl původně na neděli svolat jednání vlády k situaci kolem koronaviru, to ovšem o den odložil. O Netanjahuově cestě a jeho jednání se Saúdskou Arábií však netušil ani ministr zahraničí Gabi Aškenazi, ani Gantz.

Zlomový okamžik

Cesta izraelského premiéra patří ke zlomovým okamžikům ve vývoji vztahů mezi zeměmi Perského zálivu a Izraele. Na jejich normalizaci v poslední měsících naléhala administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

Blízký a Střední východ

Izraelský kabinet nedávno souhlasil s navázáním diplomatických vztahů se státy Perského zálivu, a to Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty (SAE). Země vytvořily alianci proti Íránu. Izrael a sunnitské státy Bahrajn, Spojené arabské emiráty a jejich regionální spojenec Saúdská Arábie považují šíitský Írán za jednu z největších hrozeb pro stabilitu na Blízkém východě.

Saúdská Arábie zpočátku reagovala opatrně na dohody států Perského zálivu s Izraelem. Království však uvolnilo svůj vzdušný prostor pro letecké spojení mezi těmito třemi zeměmi. Zákaz přeletu pro izraelské stroje byl dosud založen na skutečnosti, že Saúdská Arábie neuznává Izrael jako stát a neudržuje s ním diplomatické vztahy. Skrytá spolupráce tajných služeb obou zemí už ale funguje několik let.

Skrytá hrozba války Izrael - Hizballáh

Svět

Netanjahu loni v květnu uskutečnil tajnou návštěvu Ománu, což je další země Perského zálivu, s níž Izrael nemá navázány diplomatické styky.

Arabské státy dosud prosazovaly přístup, podle něhož je podmínkou pro normalizaci vztahů s Izraelem vyřešení jeho konfliktu s Palestinci. Saúdskoarabská mírová iniciativa stanovila jako základ pro normalizaci vztahů se židovským státem požadavek, aby se Izrael stáhl ze všech území okupovaných po roce 1967.

Reklama

Výběr článků

Načítám