Hlavní obsah

Izraelci postaví na Západním břehu další domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael chce postavit dalších téměř 300 domů v osadě Bejt El poblíž Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP s odkazem na nejmenovaného zástupce ministerstva obrany. Teprve před dvěma dny přitom podle agenturních zpráv izraelský premiér Benjamin Netanjahu dal v tichosti pozastavit výstavbu na okupovaných územích.

Foto: Profimedia.cz

Nové domy mají vyrůst pro židovské osadníky, kteří se loni museli vystěhovat z ilegálně postavené osady Ulpana (na snímku).

Článek

„Úřad dal zelenou 296 bytovým jednotkám v Bejt El, je to ale teprve první fáze procesu před započetím výstavby,“ řekl zdroj. Doplnil, že plán je součástí kompenzací pro židovské osadníky, kteří byli po loňském verdiktu nejvyššího soudu nuceni opustit nepovolenou osadu Ulpana na okraji sídliště Bejt El.

Před dvěma dny se přitom objevila zpráva, podle níž izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tichosti nařídil pozastavit další výstavbu ve snaze oživit rozhovory o míru s Palestinci.

Přímá jednání ztroskotala krátce po svém obnovení v září 2010 právě kvůli izraelské výstavbě na územích, která Palestinci zahrnují do hranic svého budoucího státu. Palestinci odmítají návrat k jednacímu stolu, dokud nebude veškerá výstavba zastavena.

Světové společenství Izrael kvůli osadám kritizuje, Jeruzalém podle něj porušuje mezinárodní právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám