Hlavní obsah

Izrael vyvíjí s USA novou antiraketu Arrow-4

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Benny Ganc ve čtvrtek oznámil, že země ve spolupráci s USA vyvíjí novou antiraketu Arrow-4, aby byla lépe schopna čelit íránským hrozbám. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má nový systém poskytnout další vrstvu obrany s ohledem na Írán.

Foto: Profimedia.cz

Test rakety Arrow-3 na Aljašce

Článek

„Vývoj Arrow-4 společně s našimi americkými partnery povede k technologickému a operačnímu skoku vpřed, který nás připraví na budoucí bojiště a vyvíjející se hrozby na Blízkém východě a dále,” uvedl v prohlášení izraelský ministr obrany Benny Ganc.

Izrael už do výzbroje zařadil předchozí verze antiraket Arrow-2 a Arrow-3, které jsou součástí vícevrstvého izraelského protiraketového deštníku. Střely Arrow-2 zařazené do výzbroje v roce 2000 jsou schopné likvidovat hlavice vynesené balistickými raketami po návratu do atmosféry a střely Arrow-3 dokonce ještě před ním v kosmu.

Devětkrát rychlejší než zvuk

U Arrow-3 zařazené do výzbroje v lednu 2017, která má dostup 100 km se předpokládá, že by mohly ničit i satelity. Obě verze se pohybují nadzvukovou rychlostí, nejméně pětkrát, u posledních verzí dokonce devětkrát rychleji než zvuk. Jsou schopné se vypořádat i se sofistikovanými moderními střelami s více hlavicemi, které mění trajektorii letu.

Jaderného fyzika zabila tunu vážící zbraň. Špioni Mosadu ji po kusech pašovali do Íránu osm měsíců

Blízký a Střední východ

Střely Arrow-4 vyvíjí izraelská společnost IAI spolu Boeingem a izraelskou firmou Elbit, která se postará o elektroniku.

Vývoj antiraket byl zahájen v roce 1994 po válce v Perském zálivu, když se ukázalo, že střetly Patriot byly schopné likvidovat jen 40 procent balistických raket scud vypálených Irákem na Izrael.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám