Hlavní obsah

Izrael připravuje větší vojenskou podporu Ukrajiny

– Jeruzalém

Izrael se chystá poskytnout větší vojenskou podporu Ukrajiny než dosud. Vládní představitelé jsou připraveni diskutovat o dodávkách výzbroje pro vojáky, ale také o obranných systémech, které dosud Jeruzalém zadržoval. Informoval o tom list Ha‘arec. Plán zřejmě nemá přímou souvislost se současnou diplomatickou přestřelkou s Moskvou, kterou vyvolaly provokativní komentáře ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Protest na podporu Ukrajiny v Tel Avivu

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu Izrael odmítl vyhovět žádosti Kyjeva a západních zemí o dodávky baterií protiraketových systémů. Izrael poskytl pouze ochranné přilby a neprůstřelné vesty záchranářům, aby si zachoval vazby s Ruskem, které vojensky drží na uzdě situaci v sousední Sýrii.

Nyní chce Izrael poskytnout Ukrajině větší vojenskou pomoc, byť stále doufá, že to nenaruší vztahy s Ruskem. Podle izraelských představitelů má země mnoho možností, co Kyjevu poskytnout. Nejčastěji se hovoří o výzbroji pro vojáky a obranných či varovných systémech.

Putin píše do Izraele, Rusko chce areál v Jeruzalémě

Zahraniční

„Neplánujeme poskytnout útočné zbraně, ale pouze obranné,“ sdělil Ha’arecu nejmenovaný zdroj.

Iron Dome neposkytne

Izrael naproti tomu nezvažuje poskytnutí pokročilé obranné technologie, jako je například protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole). Specificky o něm přitom v březnu hovořil před Knesetem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Všichni víme, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší. Rozhodně máte moc zachránit životy Ukrajinců a ukrajinských Židů,“ apeloval před časem Zelenskyj na izraelské poslance.

Podle expertů by nicméně Iron Dome Ukrajině moc nepomohl. Systém je šitý na míru relativně malé rozloze Izraele a dokáže spolehlivě chránit například před raketami Hamásu. Na velkém území Ukrajiny a proti ruským balistickým střelám by však příliš efektivní nebyl.

Vláda v Jeruzalémě chce podle deníku poskytnout takové zdroje, které by mohla darovat, aniž by tím vyvolala jakoukoli možnou krizi ve vztazích s Moskvou. Zároveň chce ale svými kroky ukázat západním spojencům, na čí straně stojí.

Rusové dál provokují Židy. Tvrdí, že Izrael podporuje neonacisty na Ukrajině

Evropa

Vztahy židovského státu s Moskvou navíc v posledních dnech výrazně ochladly po necitlivých komentářích ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o tom, že mezi největšími antisemity jsou sami Židé a že židovskou krev měl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Tato slova rozzuřila izraelské vládní představitele.

Ti v čele s ministrem zahraničí Jairem Lapidem požadují omluvu, místo toho ale ruské ministerstvo v úterý ještě více přiostřilo tvrzením, že Izrael podporuje údajně neonacistický režim na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám