Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii ustupuje, hlásí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bojovníci Islámského státu (IS) zahájili v Sýrii ústup kvůli úderům ruského letectva a syrské armády. Ve čtvrtek to podle agentury TASS oznámil tiskový mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, aniž by upřesnil, kde se IS stahuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát v Sýrii ustupuje, hlásí Moskva Video: Reuters

 
Článek

„Bojovníci se stahují, pokoušejí se vybudovat nové pozice a za chodu mění logistické zajištění municí, zbraněmi i materiálními prostředky,“ uvedl Konašenkov. Odvolal se přitom na zjištění ruských průzkumných prostředků i na informace z analýz informačního střediska v Bagdádu.

„Přirozeně jsme kvůli prověření a potvrzení těchto informací zvýšili intenzitu našich průzkumných letů letadel i bezpilotních prostředků,“ dodal Konašenkov.

Rusko opakovaně uvádí, že míří především na velitelství radikálů a zejména na jejich sklady zbraní a munice.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrští vojáci pálí z houfnic u vesnice Morek na severozápadě Sýrie

Foto: ČTK/AP

Exploze po ruském náletu na Latamnu v provincii Hamá na záběru protiasadovské Rady syrského revolučního velitelství

Konašenkov ale nesdělil, kde se měli bojovníci IS stáhnout. Není tak jasné, zda jde skutečně o bojovníky IS, nebo některé jiné radikální skupiny v Sýrii, protože syrská armáda zahájila protiofenzívu na planině Sahl al-Gháb na severozápadě země. Pak podnikla i další útočné operace v provinciích Hamá, Homs a Idlíb i u Damašku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boje u Homsu o sunnitské město TalbísaVideo: Reuters

Ve většině těchto míst však neoperuje IS, ale jiné skupiny. Výjimkou je Halab, který ruské a syrské letectvo bombardovalo, ale pozemní ofenzívu tam Syřané nezahájili. [celá zpráva]

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrské raketomety Grad pálí na vesnici Morek

Rusko i syrské státní informační kanály už dříve informovaly nejen o desítkách zabitých nepřátel, ale také o stovkách radikálů prchajících přes hranice do Jordánska a Turecka.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám