Hlavní obsah

Syrská armáda útočí v Homsu i na předměstích Damašku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda podporovaná spojenci, začala ve středu útočit na povstalce, kteří kontrolují město Talbísa v provincii Homs. Podle syrské televize Rusové bombardovali vesnice v okolí a připravili půdu pro pozemní síly. Podle místní tiskové agentury SANA také zahájila operaci na předměstí Damašku Džúbar a Harasta.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrští vojáci pálí z děla v provincii Latakíja.

Článek

Ofenzív se účastní milice libanonského Hizballáhu, který je spojencem Damašku, i příslušníci íránských revolučních gard. Podporuje ji syrské a ruské letectvo.

Talbísu a okolní vesnice obývají sunnité, i když jinak v oblasti převažují šíitští alávité. Ruské nálety trvají několik dní a tamní obyvatelé už několikrát upozorňovali, že na místě se nevyskytují žádní členové Islámského státu (IS). Rusko tvrdí, že bojuje právě proti IS.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Syrští rebelové ze 101. divize na severu provincie Hamá

Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii oznámila, že v boji zemřelo šest povstalců a dva civilisté. Dobytím Talbísy režim podle agentury Reuters rozšíří svou sféru vlivu kolem velkých měst na západě země a zabezpečí silnici spojující Damašek s pobřežní Látakíjou.

Syrská agentura SANA uvedla, že při bojích u vesnice Hula na severu provincie Homs se podařilo zabít sedm příslušníků vzbouřenecké salafistické skupiny Ahrar aš-Šám, která patří k nejsilnějším v oblasti. I když není považována USA za teroristickou, její vedení má blízko k Al-Káidě, uvedla agentura Reuters. Údajně byl zabit i jeden z místních vůdců Amar Chodr a čečenský velitel Abú Anas. Padlé přiznala i skupina.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

Na severu provincie Homs útočí syrské jednotky podporované milicemi Hizballáhu s početnými íránskými sbory i na pozice Fronty an-Nusra. Spojní hlavního města s provincií obývanou alávity také zajistí operace podniknutí na dvou severovýchodních předměstí Damašku Džúbar a Harasta v oblasti Východní Ghúty.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrský voják u kulometu v bunkru v provincii Latakíja

Syrské vládní síly postupují na strategicky důležité planině Sahl al-Gháb na severozápadě země, kde zahájily ofenzívu nejdříve. SANA uvedla, že se podařilo zabít na třicet příslušníků Armády dobyvatelů (Džaíš al-Fatah) jejíž součástí je An-Nusra i Ahrar aš-Šáh, deset padlých jmenovala.

Vojáci zajistili i strategickou výšinu v u Kunejtry poblíž hranic s Izraelem, kde také operovali bojovníci An-Nusry.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Avizovaná ofenzíva na Halab zatím nezačala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám