Hlavní obsah

Írán nabízí vážná jednání, obohacovat uran míní dál

– WASHINGTON/PAŘÍŽ

Írán nemíní vyhovět požadavkům OSN a skončit s obohacováním uranu do konce srpna, jak požaduje OSN. Plyne to z reakcí na rozsáhlou odpověď, kterou Teherán poslal USA, Německu, Francii, Velké Británii, Číně a Rusku na nabídku světových velmocí, jaké mu poskytnou výhody, pokud se vzdá obohacování uranu.

Článek

"Bereme na vědomí, že Írán pojal svou odpověď jako vážnou nabídku a my ji zhodnotíme," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gonzalo Gallegos, ale hned dodal: "Odpověď je nicnéně neuspokojivá vzhledem k podmínkám daným Radou bezpečnosti, která požaduje plné a ověřitelné ukončení obohacování uranu a všech souvisejících činností."

Írán, jak uvedl už v úterý jeho vyjednávač Ali Larandžání, nabízí "vážné rozhovory", s obohacováním však skončit nemíní. Francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy však toto odmítá: "Íránci znají pravidla hry - nejprve odstoupit od citlivých jaderných aktivit."

Čína stále trvá na tom, že nejlepší je jednat a na Írán neuvalit sankce, ke kterým se přiklánějí USA. Podobný postoj zastává i Moskva. [celá zpráva]

Zpravodaj BBC Jonathan Beale však hodnotí americkou odpověď jako citlivě formulovanou. Neplyne z ní, že by USA "vážná jednání" vyloučily.

Anketa

Obáváte se, že by Írán mohl vyrobit jaderné zbraně?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Reklama

Související články

Velmoci studují odpověď Teheránu

Írán v úterý odpověděl na nabídku mezinárodního společenství, jež má Teherán odradit od dalšího obohacování. Jeho protinávrh nebyl zveřejněn, dostali...

Výběr článků

Načítám