Hlavní obsah

Hranici ohledně použití plynu jsem nestanovil já, ale svět, hájí se Obama

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Paříž

Americký prezident Barack Obama při návštěvě Švédska hájil svůj záměr zaútočit na Sýrii, kde byl použit sarin proti civilistům. Řekl, že zákaz jejich použití nevymyslel on, ale mezinárodní společenství. Proto by mělo útok podpořit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama obhajoval útok na Sýrii ve Stockholmu

Článek

„Já jsem nevytyčil červenou linii. Svět vytyčil červenou linii,“ řekl Obama. Vlády reprezentující 98 procent světové populace „schválily smlouvu zakazující použití chemických zbraní dokonce, i když jsou ve válce“, připomněl.

Podle něj odpovědnost za zásah proto neleží na něm, ale na celém mezinárodním společenství, řekl a dodal, že svět musí dát pádnou odpověď na chemický útok. Podle něj „tváří v tvář takovémuto barbarství nemůže mezinárodní společenství mlčet“. Varoval, že pokud se nezasáhne, útoky sarinem se mohou opakovat.

Důkazy jsou „jasné”

Opět zopakoval, že je přesvědčen o vině Asadova režimu. „Důkazy o užití chemických zbraní syrskou vládou jsou jasné,” řekl Obama a zmínil testy, které prokázaly u obětí útoku z 21. srpna, že byly zasaženy sarinem. Zmínil i videa a fotografie z otevřených zdrojů, které jsou občas zpochybňovány. Hovořil o stovkách mrtvých dětí, přestože Francie podporující útok uvádí, že celkový počet je nižší než tři sta. [celá zpráva]

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Muž v Halabu truchlí nad smrtí svých dětí.

Barack Obama, jehož plán podpořilo vedení zahraničního výboru amerického Senátu, vyjádřil přesvědčení, že Kongres odvetnou akci podpoří. [celá zpráva]

Francie, která zásah podporuje, už naznačila, že do něj půjde pouze, pokud ho schválí americký Kongres. Francouzský prezident si nemíní nechat případný zásah ani schválit parlamentem, přesto ale premiér Jean-Marc Ayrault před poslanci zásah hájil a uvedl, že zůstává oddán potrestání Asada. Zdůraznil, že cílem útoku je zabránit dalšímu nasazení chemických zbraní v Sýrii. [celá zpráva]

Paříž je zatím podle diplomatů v Evropě ve své podpoře vojenského úderu proti Sýrii poměrně osamocená. Od počátku tohoto týdne kontaktuje evropské partnery s nadějí na možnou společnou reakci Evropské unie. Jednoznačně pro zásah v Sýrii je z evropské osmadvacítky podle AFP Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Lotyšsko, Rumunsko a Kypr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám