Hlavní obsah

Francie vydala zatykače na tři vysoké představitele syrského režimu

– Paříž

Francouzský vyšetřující soudce vydal mezinárodní zatykače na tři vysoké představitele režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Souvisí to se zmizením dvou Francouzů syrského původu, které v létě syrské úřady označily za mrtvé. Zatykač míří mimo jiné na ředitele národní bezpečnosti Alího Mamlúka či velitele zpravodajské služby syrského letectva Džamíla Hasana. Informoval o tom v pondělí list Le Monde.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Zatykače souvisejí s vyšetřováním zmizení dvou Francouzů syrského původu, Mazena Dabbagha a jeho syna Patricka.

Otec pracoval na francouzském lyceu v Damašku, syn tam studoval na filozofické fakultě. V listopadu 2013 byli zatčeni agenty zpravodajské služby syrského letectva a umístěni do věznice Mazza, jež je považována za hlavní místo, kde syrský režim mučil své odpůrce. Letos v létě byli otec se synem prohlášeni syrským režimem za mrtvé.

Předběžné vyšetřování ze strany Francie začalo v roce 2015 a po vydání úmrtních listů bylo rozšířeno. Zatykač souvisí s podezřením na spoluúčast při mučení, nucených zmizeních a válečných zločinech

Vyšetřování i v dalších zemích

Současný šéf národní bezpečnosti Alí Mamlúk je jedním z hlavních poradců syrského prezidenta Bašára Asada. Na šéfa zpravodajské služby syrského letectva Džamíla Hasana byl už dříve z podobných důvodů vydán zatykač i v Německu. Třetí zatykač byl vydán na šéfa damašské pobočky téže zpravodajské služby Abda Saláma Mahmúda.

Vyšetřování domnělých zločinů syrského režimu probíhají v několika evropských zemích, například v Německu, Nizozemsku, Británii či ve Francii, připomněla agentura AP.

Jakákoli snaha stíhat členy Asadovy vlády dosud opakovaně vyzněla do prázdna, protože Sýrie neratifikovala ustavující dokument Mezinárodního trestního soudu (ICC). Čína a Rusko navíc v Radě bezpečnosti OSN vetovaly snahy mezinárodního společenství poskytnout ICC mandát k vytvoření zvláštního tribunálu pro Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám