Hlavní obsah

Francie tlačí na Rusko, aby souhlasilo s hrozbou tvrdých sankcí proti Damašku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Moskva
Aktualizováno

Francouzský ministr obrany Laurent Fabius je v Moskvě, kde se pokouší přesvědčit ruské představitele, aby souhlasili s tvrdou formulací Rady bezpečnosti OSN o Sýrii. Podle BBC chce, aby v textu bylo hrozba vážnými důsledky, pokud Sýrie nepředá svůj chemický arzenál pod mezinárodní kontrolu. To by mohlo umožnit i případný útok.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Ministři zahraničí Velké Británie, USA a Francie USA William Hague, Laurent Fabius a John Kerry před pondělními rozhovory v Paříži.

Článek

V pondělí zpráva inspektorů OSN potvrdila, že v Sýrii byl 21. srpna použit nervový plyn sarin, aniž by však bylo sděleno, kterou stranou konfliktu. USA a Velká Británie tvrdí, že nepřímé důkazy, jako použitá munice a trajektorie granátů, jasně dokazují, že chemický útok podnikla syrská armáda. [celá zpráva]

Rusko ale stále namítá, že nelze vyloučit, že za útokem stáli vzbouřenci. Jedním z důvodů je i fakt, že zasaženi byli jen civilisté a žádný vzbouřenec.

Rusové svůj názor zopakovali i na schůzce s Fabiem, který to vyloučil. Podle něj "není o odpovědnosti Damašku pochyb". Na tiskové konferenci po jednání se Fabius dovolával zprávy inspektorů OSN a řekl: "Když se podíváte na množství použitého sarinu, techniku útoku a také na další aspekty, pak nelze pochybovat o tom, že je za tím režim Asada." Lavrov však prohlásil, že Rusko má "vážné důvody" domnívat se, že mohlo jít o "provokaci".

Francouzský návrh zveřejněný minulý týden zahrnuje i varování před „vážnými důsledky“, pokud bude Damašek vzdorovat. Rada bezpečnosti má podle návrhu právo "přijmout další nezbytná opatření podle kapitoly VII." Tato kapitola Charty OSN umožňuje zavedení nejrůznějších sankcí včetně vojenské intervence. [celá zpráva]

Lavrov na tiskové konferenci řekl, že při jednání v Ženevě bylo jasně řečeno, že to nebude rezoluce zaštítěná kapitolou VII. charty OSN, která umožňuje potrestat neplnící stranu i silou.

Rusko ale už minulý týden znění odmítlo s tím, že otevírá vrátka pro vojenský zásah v Sýrii. Po pondělních jednání ministrů zahraničí Francie, USA a Velké Británie, kteří se vyslovili pro tvrdou rezoluci, Moskva varovala, že výhrůžky by mohly podkopat mírové rozhovory. [celá zpráva]

Opozice chce soud pro Asada

Syrská opozice očekává rychlou reakci světa na pondělní zprávu inspektorů OSN k nasazení chemických zbraní v Sýrii. OSN podle ní musí režim v Damašku pohnat před mezinárodní justici.

"Syrská koalice vyzývá OSN, aby skoncovala s kulturou beztrestnosti v Sýrii a aby zabránila režimu páchat další zločiny proti lidskosti," stojí v prohlášení syrské národní koalice.

Naopak syrské ministerstvo zahraničí reagovalo rozhořčeně na pondělní požadavek Francie, Británie a USA na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada: "Asad je legitimní prezident, kterého zvolil syrský lid, a zůstane jím, dokud si to Syřané budou přát."

Reklama

Výběr článků

Načítám