Hlavní obsah

Důvěrník íránského prezidenta dostal ve sněmovně pěstí

TEHERÁN

V íránském parlamentu to ve středu vřelo. Jeden konzervativní poslanec tam neudržel nervy na uzdě a fyzicky napadl prezidentova důvěrníka. Muhammadovi Abbásímu poranil ucho. Důvodem byla Abbásího agitace, aby poslanci vyslovili důvěru ministru vnitra. Abbásí se prý snažil zákonodárce uplatit.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Prezidentův důvěrník měl peněžně motivovat poslance, aby vyslovili důvěru ministru spravedlnosti Kordanovi (na snímku).

Článek

"Když jsem debatoval se skupinou poslanců o záležitosti vyslovení nedůvěry, přiskočil ke mně jeden poslanec a fyzicky mě napadl," řekl Abbásí íránským médiím. Jistý poslanec agentuře AP událost potvrdil a uvedl, že útočníkem byl poslanec Alí Ašgar Zareí.

Ten později médiím svůj krok odůvodnil tím, že Abbásí prý sliboval poslancům, kteří budou příští týden hlasovat proti vyslovení nedůvěry ministrovi Alímu Kordanovi, šek v hodnotě 5 000 dolarů (asi 92 000 Kč). "Snažil jsem se zabránit této nemorálnosti," uvedl Zareí.

Postavení ministra vnitra bylo zpochybněno poté, co nedávno musel přiznat, že jím uvedené údaje o čestném doktorátu z univerzity v britském Oxfordu se nezakládají na pravdě. Kordan byl mnoha poslanci vyzván, aby odstoupil z funkce nebo aby parlament hlasoval o důvěře v něj. To ale Kordan odmítl a je ochoten se pouze omluvit, nikoli podat demisi. Prezident Mahmúd Ahmadínežád ministra obhajuje, na "nějakém pochybném papíru“ odkudsi prý nesejde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám