Hlavní obsah

Íránský ministr přiznal, že jeho doktorát z Oxfordu je falešný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský ministr vnitra Alí Kordan v úterý přiznal, že jeho čestný doktorát z Oxfordské univerzity je podvrh. O diplomu nového ministra vnitra panovaly pochybnosti. Britská univerzita popírala, že by Kordanovi udělila čestný doktorát práv. Kordan se ale vinen necítí, tvrdí, že se stal obětí podvodu.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr Alí Kordan

Článek

Kordan byl do funkce jmenován v srpnu a podle slov prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda za ním stál duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí. Mnoho poslanců ale od počátku zpochybňovalo Kordanovu kompetentnost a někteří žádali jeho odvolání s tím, že jedinou ministrovou kvalifikací je absolvování nižšího stupně vysoké školy.

Jako odpověď na kritiku Kordan, který sloužil v revolučních gardách a působil na univerzitě, zveřejnil doklad o udělaní titulu. Oxfordská univerzita na něm na svém hlavičkovém papíře potvrzuje udělení čestného doktorátu za přínos v oboru srovnávacích právních věd.

Dokument je z června roku 2000 a jsou na něm podepsáni profesoři Edmund Rolls, Alan Cowey a Peter Bryant.

Univerzita okamžitě reagovala prohlášením, v němž popírá, že Kordanovi titul udělila. Profesoři prý na ní působili, ale nikoli v oboru práv.

Kordan nyní zaslal Ahmadínežádovi dopis, v němž vysvětluje, že titul získal s pomocí prostředníka a že ho nikdy nenapadlo, že by mohlo jít o podvrh. Dotyčný se mu prý představil jako zástupce Oxfordské univerzity v Teheránu. "Titul mi byl udělen na základě mé zkušenosti a odborné práce, již jsem po tomto prostředníkovi na Oxfordskou univerzitu zaslal. O pravosti doktorátu jsem nikdy neuvažoval," napsal Kordan.

V dopise prostředníka nejmenoval a nenapsal ani, zda za jeho služby platil. Výzvy k odstoupení odmítá. Prostředník podle něj odjel od Oxfordu a Kordanovi se nepodařilo se s ním znovu spojit. "Dospěl jsem k závěru, že je to on, kdo udělal chybu," napsal ministr prezidentovi s tím, že na něj podá stížnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám