Hlavní obsah

Íránský ministr tvrdil, že má doktorát z Oxfordu. Ukázal diplom plný chyb

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Nový íránský ministr vnitra si zadělal na trapas. Zákonodárcům a médiím tvrdil, že má čestný doktorát z oxfordské univerzity. Na důkaz předložil diplom. Byl plný gramatických a pravopisných chyb.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr spravedlnosti Alí Kordan byl do funkce zvolen počátkem měsíce.

Článek

Univerzita popřela, že by kdy doktorát Alímu Kordanovi udělila. Profesoři, jejichž podpisy na diplomu figurují, prý v minulosti v Oxfordu pracovali, nikoliv ale v oblasti práva. Kordan tvrdil, že je doktorem práv před parlamentním shromážděním, které ho posléze počátkem měsíce zvolilo do čela resortu spravedlnosti.

Po nařčeních, že žádný doktorát nemá, předložilo ministerstvo kopii diplomu datovaného červen 2000. Je plná chyb a mimo jiné uvádí, že Kordan prokázal obrovskou snahu při přípravě vzdělávacích materiálů a jeho výzkum v oblasti srovnávacího práva otevřel novou kapitolu nejen na univerzitě, ale v celé Velké Británii.

Kopii diplomu zveřejnilo nemálo íránských médií. Internetový server Alef, který pravost dokumentu opakovaně zpochybňoval, byl zakázán. Státní prokuratura uvedla, že to s ministrovým případem nemá nic společného, server prý neměl licenci.

Kordan, který ve vládní administrativě dosud zastával nižší pozice, doplnil kabinet po těsném parlamentním hlasování. V následné debatě o jeho kvalifikaci se za něj postavil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Tituly jsou podle něj obecně „cáry papíru“, nijak nezbytné pro veřejnou službu. Ani oponenti nevolají po Kordanově rezignaci, vyzvali ho jen, aby odstranil nejasnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám