Hlavní obsah

Dnes neútočte, nařídil Tálibán svým bojovníkům. V Kataru se chystá podpis mírové smlouvy s USA

Do katarské metropole Dauhá v sobotu přijela 31členná delegace afghánského radikálního hnutí Tálibán, aby tam se Spojenými státy za účasti amerického ministra zahraničí Mikea Pompea podepsala mírovou smlouvu. O příjezdu Tálibánu informovala agentura Reuters. Dohoda se má stát prvním krokem ke stažení amerických vojáků, kteří jsou v Afghánistánu od roku 2001, a k politickému urovnání konfliktu v zemi.

Foto: Parwiz, Reuters

Afgánské děti oslavují chystanou mírovou smlouvu mezi Tálibánem a USA

Článek

"Všichni bojovníci Tálibánu dnes dostali rozkaz zdržet se jakýchkoli útoků," uvedl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Dodal, že rozkaz byl vydán pro blaho národa. Tálibán podle Mudžáhida věří, že USA dostojí svým slibům během nadcházejících jednáních o mírovém uspořádání poměrů v Afghánistánu. Poznamenal ale, že stávající lety zahraničních sil nad územím Afghánistánu jsou vnímány jako provokace.

"Dnešek je velkolepým dnem pro Afghánistán," uvedla podle Reuters americká ambasáda v Kábulu. Zdůraznila, že v sobotu se formuje mír a lepší budoucnost země. "Stojíme za Afghánistánem," dodala ambasáda.

Konec války. Tálibán podepíše mírovou dohodu s USA

Blízký a Střední východ

Podpisová ceremonie, které se zúčastní i jeden ze zakladatelů Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar, je plánována odpoledne místního času (poledne SEČ) v hotelu Sheraton. V konferenční místnosti hotelu již podle zveřejněných fotografií visí velký transparent s nápisem Dohoda k uvedení míru do Afghánistánu. Události budou vedle zástupců USA a Afghánistánu jako hosté přítomni představitelé OSN či diplomaté Indie a Pákistánu. Pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší řekl, že Islámábád si přeje odpovědný odchod amerických sil z Afghánistánu.

V sobotu končí sedmidenní ujednání s Tálibánem o omezení násilí, kterou USA považují za test, zda povstalecké hnutí dokáže v případě příměří udržet své bojovníky pod kontrolou. Pompeo v pátek v Kongresu prohlásil, že v zemi skutečně nastal znatelný pokles násilností.

USA se dohodly s Tálibánem na týdenním klidu zbraní

Svět

Americký prezident Donald Trump učinil ze stažení amerických vojsk z Afghánistánu jeden ze svých hlavních zahraničněpolitických cílů. Podle agentury Reuters by mu uzavření dohody s Tálibánem a ukončení 18letého konfliktu výrazně pomohlo v listopadových prezidentských volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám